Savjeti bivše urednice časopisa Vogue: Ne kupujte skupu odjeću - Vijesti.me
CARINE ROITFELD

Savjeti bivše urednice časopisa Vogue: Ne kupujte skupu odjeću

Svi nose odjeću s cvjetnim dezenom, a vi ne možete da ga smislite? U tom slučaju, ne pomišljajte na kupovinu odjevnih komada s cvjetnim dezenom, bez obzira na to što su oni trenutno popularni

Carine Roitfeld
Carine Roitfeld (Foto: Instagram)

Carine Roitfeld, bivšu urednicu francuskog izdanja magazina Vogue i osnivačicu magazina "CR Fashion Book", nazivaju kraljicom francuske mode. Francuskinja, koja je mnogima modni uzor, za magazin "Stylist" je otkrila tajne svog odijevanja i savjete uz pomoć kojih svaka žena može da pronađe sopstveni stil. 

Nikada ne možete imati previše crnih suknji 

Poznate kraljice stila uglavnom imaju jedan odjevni komad kojem su vjerne i koji je temelj njihovih kombinacija. Za Carine Roitfeld je to crna suknja: "Kupujem beskrajno mnogo crnih suknji."

Ignorišite trendove 

Svi nose odjeću s cvjetnim dezenom, a vi ne možete da ga smislite? U tom slučaju, ne pomišljajte na kupovinu odjevnih komada s cvjetnim dezenom, bez obzira na to što su oni trenutno popularni. Trendovi dolaze i odlaze, ali samo klasika nikada ne izlazi iz mode. Klasične farmerice umjesto onih s aplikacijama u obliku cvijeća moći ćete nositi i kada popularnost tog dezena prođe, dok će oni koji robuju trendovima opet morati da idu u kupovinu.

Carine Roitfeld(Foto: Instagram)

Izbjegavajte kopiranje kombinacija sa modnih pista 

Nikada ne bih preporučila kopiranje onoga što vidite na modnoj pisti. Svuda ćete vidjeti imitacije. Svi će nositi istu bluzu s istim dezenom i naravno da će vam to uskoro dosaditi, kaže ona. Umjesto kopiranja, prepustite se sopstvenom modnom instinktu i slažite kombinacije po svom ukusu.

Ne bacajte odeću - prekrojite je 

Možda sami nijeste dovoljno spretni za to, ali zato uvijek možete iskoristiti usluge krojačice. Prekrajanjem, staroj odjeći možete udahnuti novi život, od duge haljine napraviti kratku, promijeniti izgled svoje suknje, prilagoditi dužinu pantalona svojoj visini… Carine posebno voli da prekraja odeću komercijalnih modnih brendova koja zbog masovne proizvodnje često ne pristaje našoj figuri i tvrdi da zbog toga ti komadi mogu izgledati skuplje. 

Ilustracija(Foto: Instagram)

Budite svjesni svog tijela i figure

Moj stil je vrlo jednostavan i vrlo specifičan. Sve se svodi na proporcije i siluetu. Provela sam mnogo godina kupujući odjeću koju sam zatim mijenjala jer mi nikada nije pristajala onako kako sam ja to htjela. Kada poznajete svoj oblik tijela, onda znate kako da se obučete. Sada znam šta mi pristaje, kaže Karin. Uvijek uzmite u obzir proporcije svog tijela prilikom kupovine odjeće. Na primjer, široke pantalone možda jesu trendi, ali niskim ženama ne laskaju, pa onda i ne morate da trošite novac na njih, nego bolje odaberite model pantalona koji je stvoren za vas.

Miksujte ženske i muške odjevne komade 

Ukradite kožnu jaknu iz ormara svog partnera i spojite je sa svilenom košuljom. Isto tako, iz muškog ormana možete da pozajmite klasičnu košulju i kombinujete je sa svojim omiljenim sakoom i pantalonama. Kada prestanemo da se opterećujemo podjelom odjeće na žensku i mušku, otvara se prostor za zanimljive modne igre.

Ilustracija(Foto: Instagram)

Kada ne znate šta da obučete, vratite se odjeći u kojoj se osjećate udobno

Ni ja nisam imuna na otvaranje ormana uz riječi: "Bože, nemam ništa da obučem danas!" To se svima dešava. Onda izvučete svu svoju odjeću napolje, pa se poslije vratite u ono što vam sigurno pristaje. To su uvijek isti džemperi, isti kaput u kojem izgledate dobro. Treba vam nešto u čemu će vam biti udobno, posebno ako se osjećate umorno i loše, smatra Karin.

Nikada ne rizikujte sa skupim odevnim komadima 

Bolje riskirajte sa jeftinijom trendi odećom, a kada su u pitanju skupi odjevni komadi, priuštite sebi klasiku sa kojom igrate na sigurno i koju ćete uvijek nositi. Kako kaže Roitfeld, u redu je flertovati sa trendovima, ali ako često kupujete odjeću koju kasnije nikada ne nosite, onda se ne isplati riskirati sa skupim komadima.