Poboljšate držanje uz pomoć vježbi sa loptom - Vijesti.me
RELAKSIRAJTE SE

Poboljšate držanje uz pomoć vježbi sa loptom

Inače, vježbe sa loptom blisko su povezane sa fizioterapijom. Na prvom mjestu, one jačaju duboke posturalne mišiće i tako jačaju snagu trupa

pilates
pilates (Foto: www.shutterstock.com)

Stres, nezadovoljstvo i užurbani način života kod velikog broja ljudi utiču na opuštanje ramena, stomačnih mišića i krivljenje kičme. Da biste izbegli pojavu pogurenosti i odraz psihičkog stanja na fizičko zdravlje, savjet je da vježbate sa loptom. Na ovaj način možete da poboljšate držanje, ali i da se psihički relaksirate.

Inače, vježbe sa loptom blisko su povezane sa fizioterapijom. Na prvom mjestu, one jačaju duboke posturalne mišiće i tako jačaju snagu trupa. Takođe, lopta pomaže da se pažnja fokusira na nadražaje iz okoline. Zato se lopta koristi i u rehabilitaciji motoričkih sposobnosti i intenziteta atletskog treninga. Upotreba lopte prilikom vježbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače rijetko koriste. U svakoj vježbi s loptom mora da postoji blagi otpor tijela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vježbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

PODIZANjE KUKOVA

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između koljena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite lijevu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

DONjI TRBUŠNjACI

Lezite na leđa, podignite noge i savijte u koljenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa ponovite dva puta po 12 ponavljanja.

KOTRLjANjE PO BUTINAMA

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji dio leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

SKLEKOVI

Namjestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vježbu 12 puta, pa promjenite stranu, prenose Novosti.


Najčitanije iz sekcije Lifestyle