Sjemenke lana: Male i dragocjene za zdravlje

Bilo bi dobro ove sjemenke uvijek imati u kući i redovno ih koristiti u ishrani jer imaju brojne kvalitete koji doprinose dobrom zdravlju

10392 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Vjerovatno ste čuli za odjevne predmete napravljene od ovog prirodnog materijala, ali da li ste znali da ova biljka daje jednu od najhranjivijih namirnica na svijetu - lanene sjemenke.

Postoji svijetla i tamna sorta lanenih sjemenki. Dakle, možete ih naći u braon i u zlatno-žutoj boji. Nije važno koje odaberete za ishranu jer su količina i odnos hranjivih sastojaka u njima isti.

U sjemenkama lana možete naći sledeće hranljive materije:

Omega 3 masne kisjeline - Ove masne kisjeline dio su onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma. One su veoma važne za nas, a naše tijelo ih ne stvara, već moramo da ih unesemo kroz ishranu. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim sjemenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mljeveni lan je nenadmašan.

Lignini - To su jedinjenja koja su dio skoro svake biljne hrane. Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Po čemu su posebni? Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanata i djeluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Lanene sjemenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo sjeme.

Sluzasta struktura - Ono po čemu su lanene sjemenke posebne jesta njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolju probavu. Ova sluz održava ravnotežu u probavi – omogućava bolje pražnjenje crijeva i sprječava zatvor, dok u isto vrijeme sprječava prebrzo pražnjenje i omogućava crijevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane.

Među brojnim blagotvornim svojstvima sjemenki lana izdvajamo najvažnija:

  • Poboljšavaju zdravlje srca: masne kiseline sadržane u lanenim sjemenkama poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od moždanog udara
  • Imaju antioksidativna svojstva: sjemenke lana sadrže lignine koji imaju antioksidativna i estrogena svojstva
  • Imaju visok sadržaj vlakana: ugljeni hidrati prisutni u sjemenkama lana sastoje se od 95% vlakana, što nam može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i probavnog sistema
  • Sadrže biljne proteine: lanene sjemenke mogu se koristiti kao proteinska alternativa u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani
  • Smanjuju apetit: lanene sjemenke vas duže drže sitima i mogu vam pomoći da izgubite težinu tako što potiskuju apetit

Nutricionisti preporučuju da se u ishrani koristi mljeveno laneno sjeme jer iz njega možemo izvući najviše dobrobiti po naše zdravlje. Cijele sjemenke lana imaju iste hranjive vrijednosti kao i mljevene, samo su na ovaj način organizmu lakše svarljive i dostupne.

lan
foto: Shutterstock

Ukoliko jedete cijele semenke, one će proći kroz vaš crijevni sistem nesvarene, jer naše tijelo nije spospbno da ih razgradi. Kada ih sameljete, olakašavate tijelu proces njihovog varenja i omogućavate da pokupi sve hranjive materije iz njih.

  • Još jedna pozitivna osobina lanenih sjemenki je da su izuzetno svestrane i mogu se uvesti u prehranu na razne načine:
  • Mogu se kombinovati s vodom tako što ćete dodati kašiku lanenih sjemenki u čašu vode. To je odličan lijek za regulaciju crijeva i za one koji pate od zatvora.
  • Možete ih samljeti ili kupiti mljevene i kombinovati sa žitaricama koje jedemo za doručak.
  • Možete ih jesti sa jogurtom - dovoljna je jedna kašika nasjeckanih sjemenki lana sa jednom šoljom jogurta
  • Mogu se dodati u smuthije kako bismo poboljšali njihovu teksturu.

Bonus video: