Rusija 2018: Francuski pohod na vrh

Didije Dešan ispisao istoriju sa "trikolorima", Kilijan Mbape koban za Hrvatsku u finalu. Španci već u osmini finala eliminisani od Rusije, Argentina izgubila od budućeg šampiona

5072 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je u svakom smislu opravdala povjerenje Fife kada je dobila priliku da organizuje Svjetsko prvenstvo 2018.

Tako za posljednji Mundijal može da se kaže da je potpuno opravdao očekivanja - igrao se spektakularan fudbal, na spektakularnih 12 stadiona u 11 gradova, a na kraju se radovala Francuska, tim koji možda nije igrao najljepše, ali je bio savršeno takmičarski "našpanovan".

Francuska je do "boginje", druge u istoriji, stigla ubjedljivom pobjedom nad Hrvatskom, slavila je rezultatom 4:2 na prepunom stadionu "Lužnjiki" u Moskvi.

Tim Didijea Dešana nije briljirao u grupi, mučio se i osvojio sedam bodova u konkurenciji Australije, Perua i Danske, a kada je u osmini finala eliminisao Argentinu predvođenu Lionelom Mesijem (4:3) postalo je jasno da "trikolori" znaju način kako da dođu do titule.

Postalo je tada jasno i da je Mbape "đavo od igrača" - bio je dvostruki strijelac, moglo je da se nasluti da je uz stamenu odbranu upravo on glavni adut Francuza na putu ka vrhu svijeta.

U Rusiji je i kostur takmičenja vjerovatno bio koban za neke selekcije.

U istom dijelu kostura su se, naime, našli Francuska, Argentina, Brazil, Belgija, Portugal..., dok su u drugoj praktično svi vidjeli šansu da doguraju daleko.

Rusija je u tom drugom dijelu kostura šokirala Španiju u osmini finala (eliminisala je nakon penala), prije nego je na isti način ispala od Hrvata u četvrtfinalu.

Hrvatska je do finala stigla pobjedom nad Englezima koji su, iako su kasnije poraženi i u duelu za treće mjesto od Belgije, ostavili utisak tima koji raste i koji može puno.

A u finalu između Francuske i Hrvatske je počelo vatreno.

Francuzi su poveli autogolom Marija Mandžukića, "vatreni" izjednačili preko Ivana Perišića, da bi u finišu prvog poluvremena Antoan Grizman pogotkom iz penala usmjerio meč onako kako želi Dešan.

Već do 65. minuta je bilo 4:1 (Pol Pogba i Kilijan Mbape), kada je i postalo jasno da sastav Zlatka Dalića ne može do iznenađenja.

Hrvati, ipak, nisu imali razlog da očajavaju, u domovini su dočekani kao heroji, jer je ova generacija uradila više čak i od one iz 1998. koja je u Francuskoj bila trećeplasirana.

U Rusiji je prije četiri i po godine propala još jedna, pretposljednja šansa Lionela Mesija da osvoji "boginju", dok je Dešan ušao u istoriju.

Legendarni Francuz je postao treći čovjek koji je bio prvak svijeta i kao igrač i kao selektor - nakon Njemca Franca Bekenbauera i Brazilca Marija Zagala.

Eden Azar
foto: Sofascore

Najbolji igrač Mundijala je bio Luka Modrić, najbolji mladi Mbape, a Mundijal je obilježio i Hari Kejn - sa šest golova je bio najefikasniji, kao i fantastični Belgijanac Eden Azar.

Bonus video: