"Ahmad bin Ali": Valovite dine i pustinjska arena

Katar je za izgradnju osam velelepnih arena potrošio oko 6,5 milijardi dolara

4025 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mundijal u Kataru ubjedljivo je najskuplji u istoriji - domaćin je za organizaciju potrošio nestvarnih 200 milijardi dolara!

Izgradnja osam velelepnih stadiona, zanimljivo, oduzela je “samo” 6,5 milijardi od ukupnog budžeta, računajući pomoćne terene i objekte za trening.

U naredna četiri dana, do početka Mundijala, predstavićemo arene na kojima će se igrati 22. Svjetsko prvenstvo.

Stadioni, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Stadion "Ahmad bin Ali"

Kapaciteta 40 hiljada mjesta, stadion “Ahmad bin Ali” nalazi se u Um Al Afei - u jednoj od najstarijih katarskih naseobina i na samoj ivici pustinje.

U tom duhu je i dizajn stadiona, koji odražava aspekte lokalne kulture i tradicije - složena fasada imitira pješčane valovite dine, kao i trgovinu koja je dio drevne kulture lokalnog stanovništva. Vođeno je računa i o flori i fauni, a skoro 90 odsto materijala iskorišćeno je sa starog, srušenog stadiona sagrađenog 2003. godine, doma lokalnog fudbalskog velikana Al Rajana.

Ahmad bin Ali stadion
foto: Graphic News

Za totalnu rekonstrukciju - praktično ponovnu izgradnju, prijavljeni su troškovi od 360 miliona dolara. Sagrađena je i ogromna ‘medijska fasada’ s membranom koja će služiti kao ekran za projekcije - vijesti, reklame, sportske novosti, aktuelne informacije o Mundijalu...

Na stadionu “Ahmad bin Ali”, nazvanom po šeiku koji je bio katarski emir od 1960. do 1972. godine igraće se pet mečeva grupne faze, uključujući i britanski derbi između Engleske i Velsa, kao i jedna utakmica osmine finala.

Bonus video: