Trake u duginim bojama: Van Dajk se ne slaže da evropske ekipe "nemaju kičmu"

Fifa je zaprijetila da će uoči početka utakmice igrači dobiti žute kartone ako budu nosili trake u duginim bojama, umjesto onih koje je svjetska kuća fudbala odobrila, sa natpisima "Ne diskriminaciji".

3668 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kapiten reprezentacije Holandije Virdžil van Dajk ne slaže se sa kritikama da evropske ekipe na Svjetskom prvenstvu u Kataru "nemaju kičmu", kada su odlučile da na utakmicama ne nose kapitenske trake u duginim bojama sa porukom Jedna ljubav (One Love), kao znak podrške LGBTQ populaciji.

Kapiteni sedam zemalja planirali su da na Mundijalu u Kataru nose kapitenske trake kojima bi poromovisali i podržali različitost i inkluziju, ali su morali da odustanu pošto je Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) to zabranila.

Fifa je zaprijetila da će uoči početka utakmice igrači dobiti žute kartone ako budu nosili te trake, umjesto onih koje je svjetska kuća fudbala odobrila, sa natpisima "Ne diskriminaciji".

"Igram na poziciji na kojoj žuti karton nije koristan. Postao sam fudbaler i želim da igram na ovakvim turnirima. Ima ljudi koji kažu da nemamo kičmu, ali to ne ide tako. Mi samo želimo da igramo fudbal. Volio bih da igram noseći takvu traku, ali ne po cijenu žutog kartona", rekao je Van Dajk za holandski NOS, prenio BBC.

Holandija je počela kampanju "Jedna ljubav" prije prošlog Evropskog prvenstva kako bi promovisala različitost i inkluziju, kao poruku protiv diskriminacije.

Istopolne veze i promocija takvih veza je zabranjena u Kataru.

Sedam evropskih reprezentacija koje su namjeravale da nose kapitensku traku u duginim bojama navele su da su bile spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače.

Bonus video: