Mladost Španije ili iskustvo Kostarike?

Neka nova "furija" nakon debakla na mundijalima 2014. i 2018. počinje novu priču - rival (17h) Kostarika

1495 pregleda 0 komentar(a)
Selektor Luis Enrike na treningu, Foto: ALBERT GEA
Selektor Luis Enrike na treningu, Foto: ALBERT GEA

Biće to duel jedne od najmlađih i jedne od najstarijih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Kataru – tako bi mogao da se opiše današnji (17) meč Španije i Kostarike na "Al-Tumama" stadionu u Dohi u okviru prvog kola grupe E.

Prije četiri godine "furija" je u haotičnom nastupu na Mundijalu u Rusiji eliminisana u osmini finala od domaćina. Ubrzo poslije toga Luis Enrike je postao selektor, da bi se nakon četiri mjeseca povukao iz ličnih razloga, a onda se vratio u novembru 2019. godine kada je otpustio bivšeg najbližeg saradnika Roberta Morena, optuživši ga za nelojalnost. Stvorio je novu, mladu "furiju" koja je prošle godine igrala polufinale Eura i finalni turnir Lige nacija, gdje je pokazala potencijal i raskoš koji posjeduje.

Enrike je u Katar doveo mladu selekciju, Španija je treća najmlađa ekipa – čak 14 fudbalera "furije" ima do 25 godina. Talenat, dakle, nije sporan.

"Mlada smo ekipa. Pred nama je mnogo toga. Igraćemo najbolje što možemo kako bismo postigli željeni rezultat. Ako ne ostvarimo cilj, izaći ćemo sa terena uzdignute glave i nastaviti da radimo", rekao je u najavi meča fudbaler "furije" Feran Tores.

U moru mladih igrača bilo je mjesta i za jednog veterana, čovjeka koji je osvojio Mundijal 2010. godine. Serhio Buskets je jedini fudbaler u ovom sastavu Španije, koji je igrao na prvenstvu u Južnoj Africi.

"Možemo do pobjede. Idemo korak po korak, prvi meč je uvijek najvažniji. Pobjeda vam daje mir pred nastavak takmičenja. Radimo dobro, znamo šta želimo. Mi smo ekipa koju je teško pobijediti i to je naša velika prednost. Daleko je eventualno finale", oprezan je Buskets uoči meča.

Vezista u Barseloni igra sa Gavijem i Pedrijem, mladića od kojih se mnogo očekuje u Kataru.

"U reprezentaciji je fokus na timskom, a ne individualnom radu. Imaju isti tretman kao i ostali fudbaleri. Mladi su, nadam se da će u Kataru pokazati svoje najbolje lice", ocijenio je Buskets.

Za razliku od Španije, Kostarika spada među najstarije, najiskusnije selekcije u Kataru. Čak šest igrača iz ovog sastava "tikosa" igralo je u Brazilu 2014. godine kada je ekipa senzacionalno došla do četvrtfinala. Ekipa, koju vodi Kolumbijac Luis Fernando Suares poznata je po čvrstoj igri i po brzim kontranapadima. Upravo će kontre biti glavna opasnost po Špance, čiji defanzivci vole da stoje prilično visoko.

"Promijenio se mentalitet. Ne razmišljamo više o malim stvarima, sanjamo velike snove. Znamo kolika je važnost meča. Igraćemo hrabro, znamo šta želimo", poručio je jedan od najiskusnijih u ekipi Kostarike Brajan Ruis.

Bonus video: