Mundijali kao inspiracija: Slučaj Giljerma Očoe

Giljermo Očoa - golman Meksika, odlični čuvar mreže blista kada se pojavi na svjetskim prvenstvima

24527 pregleda 7 komentar(a)
Očoa, Foto: Reuters
Očoa, Foto: Reuters

Rijetko se pojavljuje na najvećoj sceni. Svake četvrte godine. Izađe na teren, odigra dobro nekoliko utakmica i tih mjesec dana dok traje Svjetsko prvenstvo je jedan od najboljih golmana na svijetu. Potom se povuče, tokom klupske karijere utone u jednu vrstu fudbalskog sna i sačeka naredni Mundijal da ponovo pokaže klasu. Dovoljno da ga čitav svijet zapamti.

Riječ je, naravno, o golmanu Meksika Giljermu Očoi. Rekorder po broju nastupa jednog golmana u meksičkom dresu (132), kovrdžav i sa trakom za kosu, čini da harizmatični Horhe Kampos sa čuvenim drečavim dresovima ode u drugi plan kada je riječ o slavnim čuvarima mreže ove zemlje.

Očoa je stigao u Katar na peti Mundijal u karijeri i već na prvom meču dao ogroman doprinos - sinoć je protiv Poljske odbranio penal Robertu Levandovskom, a meč je završen 0:0. Odmah nakon njegove intervencije na Fifinom sajtu je osvanula informacija - Očoa je prvi golman Meksika još od 1930. godine koji je odbranio penal na mundijalima. U Urugvaju je, prije 92 godine, Oskar Bonfiljo odbranio udarac sa 11 metara Argentincu Fernandu Paternosteru.

"Radili smo protekle dvije nedjelje sa trenerom golmana. Srećan sam što sam odbranio penal Levandovskom i srećan sam što sam sačuvao kazneni prostor", rekao je Očoa.

Očoa brani penal Levandovskom
Očoa brani penal Levandovskomfoto: Reuters

Očoi je ovo peti Mundijal, a treći na kojem brani. Pojavio se u Njemačkoj 2006. godine, ali je bio rezerva Osvaldu Sančesu, da bi u Južnoj Africi četiri godine kasnije prvi izbor na golu bio Oskar Peres. Ali od Brazila 2014. dileme nema - Giljermo Očoa je prvi golman Meksikanaca. Upravo je protiv Brazila na Mundijalu prije osam godina 37-godišnji čuvar mreže igrao utakmicu života i bio najzaslužniji za remi (0:0). Sa brojem 13 na leđima bio je baksuzan "kariokama".

„Odabrao sam 13 zato što mi donosi sreću. Nisam sujevjeran, ali rođen sam na petak 13, na Mundijalu sam debitovao 13. u mjesecu u 13 časova po lokalnom vremenu (meč protiv Kameruna odigran 13. juna 2014. godine)", objasnio je svojevremeno Očoa simboliku broja 13.

Na prvi pogled njegova statistika možda neće otkriti uticaj koji ima na ekipu. Ali kada pogledate mečeve, onda dileme nema - Očoa je vanserijski golman.

Za nacionalnu selekciju je debitovao sada već davne 2005. godine u prijateljskom meču protiv Mađarske. Šansu je uglavnom dobijao u prijateljskim utakmicama. Bio je redovan član reprezentacije, ali nije bio prvi izbor na golu. Sve do 2014. kada je opčinio javnost u Južnoj Americi. Na toj utakmici protiv Brazila u Fortalezi je imao šest vrhunskih intervencija, pa ga je Pele uporedio sa čuvenim Gordonom Benksom.

Giljermo Očoa
foto: Reuters

U grupnoj fazi je primio jedan gol, protiv Hrvatske, ali je u osmini finala u šokantnoj završnici Meksiko ispao nakon poraza od Holandije (2:1). Očoa je golove primio u 88. i četvrtom minutu nadoknade, ali je i pored toga izabran za igrača utakmice.

Po završetku prvenstva mediji su ga selili u velike evropske klubove, a on je kao slobodan igrač potpisao za Malagu što je bio pogrešan potez, budući da je vrijeme provodio na klupi. Potom je bio na pozajmici u Granadi, da bi se poslije toga preselio u Standard. Posljednje tri sezone čuva gol najslavnijeg meksičkog kluba - Amerike. Tu je i počela jedna nesvakdiašnja karijera.

Nakon Mundijala u Brazilu uslijedile su četiri godine tokom kojih se Očoa pritajio, a onda je 2018. u Rusiji ponovo dotakao zvijezde. Na četiri utakmice - protiv Njemačke, Južne Koreje, Švedske i Brazila imao je 25 odbrana. Ponovo su Meksikanci stali u osmini finala, ovog puta je Brazil ipak bio prejak - 2:0. Zanimljivo da je na te četiri utakmice Očoa imao isti broj odbrana, kao i Tibo Kurtoa koji je u Rusiji odigrao tri utakmice više.

Giljermo Očoa
foto: Reuters

Uoči ovog Mundijala Očoa se našao u kontroverznoj situaciji. On je dioničar kompanije Kavak koja je posluje u automobilskoj industriji, a koja je jedan od sponzora reprezentacije Argentine. To nije naišlo na razumijevanje kod nekih navijača, ali sve je zaboravljeno nakon odbranjenog penala Levandovskom.

Sa 37 godina ovo je vjerovatno njegov posljednji Mundijal. Ali, imajući u vidu da godine golmanima nekada nisu problem, te da je Meksiko jedan od organizatora narednog Mundijala, onda ne treba da čudi ako 2026. godine Očoa ponovo bude u centru pažnje.

Bonus video: