Holandija - Ekvador: Ko će prvi u osminu finala?

Počinje drugo kolo na Mundijalu u Kataru. U grupi A se sastaju Holandija i Ekvador (17). Ko pobijedi ide u osminu finala

3729 pregleda 0 komentar(a)
Luj van Gal i njegov pomoćnik Edgar Davids sa fudbalerima na treningu Holandije, Foto: Reuters
Luj van Gal i njegov pomoćnik Edgar Davids sa fudbalerima na treningu Holandije, Foto: Reuters

Prvo kolo u grupi A proteklo je bez iznenađenja - Ekvador je odradio posao protiv blijedog Katara, Holandija je u finišu slomila uporne Senegalce, pa je današnji duel evropske i južnoameričke selekcije (17 h) na stadionu “Kalifa internešnl” ujedno i kvalifikacioni za nokaut rundu.

Holandija na startu nije oduševila, ali je uradila ono što je najbitnije, a to je pobjeda na startu za miran nastavak turnira. “Lale” su favoriti i protiv Ekvadora, pa bi u slučaju pobjede već nakon dva kola mogle da proslave odlazak među 16 najboljih ekipa.

”Ekvador je stabilna ekipa sa pametnim, lukavim igračima. Fizički su jaki, jači su od Senegala”, rekao je u najavi meča selektor Holanđana Luj van Gal.

Na konferenciji nije bilo mnogo riječi o utakmici. Novinare je više zanimalo poštovanje ljudskih prava u Kataru, a Van Gal je rekao da oni neće preduzimati nikakve dalje akcije, ističući da su “stavili tačku na sve političke probleme” prijemom radnika migranata.

”Do sada je sve bilo u znaku ljudskih prava, možda sa razlogom, možda ne. Ali svakako mislim da je bilo dovoljno”, kazao je Van Gal.

Holandija već danas može u drugu fazu: Van Gal i Van Dajk
Holandija već danas može u drugu fazu: Van Gal i Van Dajkfoto: Molly Darlington

Tokom konferencije Van Gal je imao zanimljiv susret sa jednim reporterom iz Senegala.

”Nemam pitanje”, rekao je izvjesni novinar Guei.

”Ja sam mlad novinar, koji je tek počeo svoju karijeru. Samo sam želio da iskoristim ovu priliku da uzmem mikrofon i kažem da sam veliki vaš fan, iako nam je vaša selekcija nanijela poraz na startu”, bio je iskren mladi Senegalac.

Van Gal je bio zatečen, a onda se obratio novinaru.

”Oh, mogu li da te zagrlim? Snažno ću te zagliti, jer je ovo bilo veoma iskreno, ljudi mi ne govore često takve stvari”, rekao je holandski selektor.

Fudbaler “lala” Denzel Damfris istakao je da selekcija protiv Ekvadora neće preduzimati ništa povodom zabrane Fife da se koriste inkluzivne kapitenske trake “Jedna ljubav”.

“Već smo tome posvetili dovoljno pažnje, kao što je i trener rekao. Primili smo radnike migrante i bilo je sjajno i njima i nama... Rekli smo šta smo imali da kažemo i sada moramo da se koncentrišemo na fudbal”, rekao je Damfris.

A u taboru Ekvadora vlada rasterećenost uoči današnjeg meča. Selektor Gustavo Alfaro poručuje da njegova ekipa nema šta da izgubi

”Nemamo šta da izgubimo, a pobjeda nam mnogo donosi. Holandija je jaka ekipa. Došla je na prvenstvo da bi postala svjetski šampion, a ne samo da bi vidjela dokle može da stigne. Moramo da budemo jaki i fizički i psihički. Potrebno je i da trčimo, da budemo brži od njih. Ono što smo uradili protiv Katara nije dovoljno”, smatra Alfaro.

Protiv Katara se povrijedio dvostruki strijelac Ener Valensija. Osjetio je bol u koljenu, ali prema Alfarovim riječima nije ništa ozbiljno.

”Do početka utakmice ćemo odlučiti da li će igrati. Ako se on bude pitao, onda će biti na terenu. Ništa ga ne može zaustaviti”, rekao je Alfaro.

Dosadašnji tok turnira je pokazao da su iznenađenja moguća.

”Ponekad favorit može da izgubi. Svaka utakmica je drugačija”, jasan je vezista “trikolora” Džegson Mendes.

Пласман обезедио Sofascore

Bonus video: