Samuraje bolno prizemljili Kostarikanci - Fuler iskoristio greške Morite i Gonda

Kostarika iz jedinog šuta u okvir gola ostaje u igri za plasman u plej-of nakon 2. kola u Grupi E

7995 pregleda 0 komentar(a)
Golman Japana je morao sa jednom rukom da ide ka lopti, Foto: REUTERS
Golman Japana je morao sa jednom rukom da ide ka lopti, Foto: REUTERS

U Grupi E, klackalica! Japan se podigao visoko nakon pobjede nad Njemačkom (2:1), ali ga je na "zemlju" spustila Kostarika, koja je slavila nad "samurajima" u 2. kolu - 1:0.

Oprezna igra na obje strane, razumljiva za ekipu Luisa Suaresa, nakon startnog debakla od Španije (7:0), ali Japan...

"Samuraji" su imali priliku da protiv "grogiranog" rivala završe posao, ali kao da su očekivali da će pobjeda doći sama po sebi.

Tek u prvom minutu nastavka Japan je uputio šut u gol, ali je Kejlor Navas sjajno odbranio udarac Hidemase Morite nakon solo prodora.

Pleli su potom mrežu izabranici Hadžime Morijasua, ali bez situacije koja bi mogla da ugrozi veterana na golu rivala.

A onda šok - Morita je loše ragovao na vrhu svog kaznenog prostora, lopta stigla do Tahede koji je dodao saigraču iz Eredijana, Kejšeru Fuleru, a on je sa 16 metara pogodio suprotni, gornji desni ugao gola Japana u 81. minutu, ali ne uz utisak da je Suiti Gonda morao bolje da reaguje.

Tek tada je Japan krenuo silovitije, ali je uspio da dođe tek do jedne izgledne šanse - Kejlor Navas je odbranio šut Kamade sa 10 metara, koji mu je sjajnim prodorom po lijevoj strani omogućio rezervista Kaoru Mitoma. Upravo su izostanak Mitoma i Minamina, ali i pet promjena u startnom sastavu bila okidač za kritike na račun selektora Morijasua.

- Ne kajem se, mislio sam da je to najbolje u nastojanju da ostvarimo cilj. Rezultat jeste sraman, ali odlučio sam se za takvu taktiku. Pokušali smo, ali izostao je rezultat koji smo željeli - naglasio je Morijasu.

Tek Kostarika je slavila iz jedinog šuta u okvir gola u dva meča na Mundijalu u Kataru, i ostala je u igri za plasman u nokaut fazu. Njima je, međutim, prepreka očajna gol razlika pred posljednji duel u grupi sa Njemačkom, 1. decembra od 20 sati.

- Što manje vjeruju u nas, to mi dajemo više. Boljelo je, ali teret smo makli sa ramena - objasnio je Fuler.

Japan će istog dana igrati sa Španijom.

Za Njemačku sjajna vjest, čak i da izgubi večeras u derbiju sa Španijom, ima šanse za prolazak iz grupe. Potrebno je da "furija" dobije i Japan a da izabranici Hansija Flika savladaju Kostariku...

Gol razlika odlučuje o plasmanu u grupi.

Bonus video: