Za Srbiju počinju bitke za osminu finala: „Orlovi” rano lete

Deveti dan Mundijala u Kataru otvara meč Srbije i Kameruna, zakazan za 11 časova

9565 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Reuters/Molly Darlington
Foto: Reuters/Molly Darlington

Od pobjede nad Portugalom prošlog novembra na lisabonskom „La Lužu”, koja im je donijela vizu za Katar, Dragan-Piksi Stojković, fudbaleri, ali i srpska javnost, s nestrpljenjem su čekali Mundijal.

Govorilo se o visokim ciljevima, o istorijskoj šansi, a onda je došao meč sa Brazilom, koji je ogolio mane „orlova”.

„Karioke” su slavile 2:0, mogle da postignu bar još dva-tri gola, zbog čega je euforija u Srbiji malo splasnula. Šansa, naravno, nije izgubljena - Srbija mora da opravda epitet favorita danas (11 časova) protiv Kameruna i pobjedom zakaže obračun sa Švajcarskom za osminu finala.

„Nama stvarno ništa ne može da poremeti mir, pa ni poraz od Brazila. Otkako sam u reprezentaciji, vlada ogromna pozitivna energija, vidi se koliko se momci zalažu za rezultat. Ne vidim da bi jedan poraz mogao bilo šta da poremeti”, rekao je Vanja Milinković-Savić.

Golman Torina je protiv Brazilaca bio odličan i pokazao da je zasluženo dobio povjerenje da bude prvi izbor između stativa.

„Prijaju pohvale, mogu da utiču da samopouzdanje raste, ali utakmica sa Brazilom je već iza nas i nije nam donijela bodove. Sad gledamo da se najbolje spremimo za Kamerun, to nam je glavni cilj”, naglasio je Milinković-Savić.

Piksi je pokušao da spusti loptu nakon poraza od prvog favorita prvenstva.

„Za nas je Mundijal praktično počeo poslije utakmice sa Brazilcima. Znali smo da će protiv njih da bude teško i da ćemo se sa Švajcarskom i Kamerunom boriti za 2. mjesto”, istakao je selektor Srbije.

Stojković je najavio promjene u startnoj postavi.

„Situacija sa povredama je mnogo bolja nego prije 10 ili četiri-pet dana. Prije utakmice sa Brazilom nisam znao tim. Kada smo došli u Katar sedam-osam igrača nije treniralo, ali to nisam smio javno da kažem. Neko me je pitao zašto nemam osmijeh, sad znate zašto. Ali, osmijeh se polako vraća”, u svom stilu je poručio legendarni Nišlija.

Poslije utakmice sa Brazilom, kapiten „selesaoa” Tijago Silva je poručio da ih je motivisala Piksijeva izjava da rival neće moći da se brani sa četiri napadača.

„Lako mu je da priča kad je igrao protiv rekonvalescenta Mitrovića. Da smo bili u najjačem sastavu, drugu priču bi pričao. Ovako, igrali smo protiv njih bez napada”, rekao je Stojković, a onda poželio brz oporavak Nejmaru, koji će zbog povrede skočnog zgloba odmarati bar do osmine finala.

„Žao nam je što se jedan od najboljih fudbalera na svijetu povredio protiv nas. Nije nam to bila namjera, jednostavno je nagazio na našeg igrača. Želimo mu da se brzo vrati i daće bog da se vidimo ponovo”, optimistično je između redova Stojković najavio finale ili meč za 3. mjesto.

Kamerun bi porazom mogao da izjednači negativni rekord na svjetskim prvenstvima. Posljednju pobjedu je upisao 2002. protiv Saudijske Arabije, kada je jedini gol na meču dao sadašnji predsjednik nacionalnog Saveza, Samuel Eto, a kapitensku traku nosio aktuelni selektor Rigober Song.

Od tada su „neukrotivi lavovi” vezali osam poraza, a devetim bi „dostigli” učinak Meksika od 1930. do 1958. godine. Song, koji je 2016. jedva preživio težak moždani udar (neki afrički mediji javili čak i da je umro), vjeruje da će njegov tim izbjeći taj rekord.

„Pred nama je odlučujuća utakmica, dobro smo pripremljeni. Svi igrači znaju šta moraju da urade na svojim pozicijama i jedva čekamo da utakmica počne. Dobro smo počeli meč sa Švajcarskom, ali u 2. poluvremenu smo izgubili igru, koncentraciju i uslijedila je kazna. Vjerujem u svoj tim, vjerujem da moji igrači nikada neće odustati i to želim da vidim na terenu”, poručio je Song.

Bonus video: