Mesi i(li) Levandovski

Argentina protiv Poljske - “gaučosi” moraju da pobijede, Poljaci ne smiju da izgube. A možda prođu i jedni i drugi...

6123 pregleda 4 komentar(a)
Borba za osminu finala: Leo Mesi, Foto: Kai Pfaffenbach
Borba za osminu finala: Leo Mesi, Foto: Kai Pfaffenbach
Ažurirano: 30.11.2022. 13:36h

Trijumfom protiv Meksika agrentinski fudbaleri skinuli su sa leđa veliki teret očekivanja 50-milionske nacije zaluđene fudbalom, ali Svjetsko prvenstvo je surovo, nemilosrdno - ako žele u drugu fazu, “gaučosi” moraju da pobijede i Poljsku (večeras, 20 h).

Za sve je kriv startni, senzacionalni poraz od Saudijske Arabije, a Leo Mesi i drugovi još plaćaju cijenu. “Otplatiće” je konačno ako budu bolji od ekipe Roberta Levandovskog, na stadionu “974”.

Tek, u Argentini je ponovo euforija nakon pobjede nad Meksikancima, iako dvostruki svjetski šampion još nije obezbijedio plasman u drugu fazu, a na tabeli je trenutno iza večerašnjeg rivala (Poljska ima četiri boda, Argentina tri).

”U našoj zemlji je tako - nakon pobjede uslijedi euforija, navijači odmah razmišljaju o titulama, o tome da nam niko ništa ne može. Ne shvataju ponekad da je sjutra novi dan, novi trening, nova utakmica... Mi moramo da nađemo mir, svjesni smo da ništa nismo uradili, već da je za nas naredni meč najvažniji. Jako je važan taj emotivni balans”, rekao je selektor Lionel Skaloni.

Mnogo je kombinacija pred večerašnji rasplet u grupi C, a Argentina ne samo da želi da prođe (što garantuje samo pobjeda, u nekim varijantama i bod), već želi da to uradi sa prvog mjesta (što vjerovatno donosi pobjeda), kako bi u osmini finala izbjegla svjetskog šampiona i “dželata” sa prošlog Mundijala, Francusku.

”Očekuje nas teška utakmica, Poljska je vrlo opasna kada se približi šesnaestercu. Moramo i da branimo prekide”, dodao je Skaloni, koji je u prošlom meču protiv Meksika isprobao čak sedam novih igrača koji nisu dobili šansu u premijernom duelu protiv Saudijske Arabije.

Argentina pobjedom ide u drugi krug (sa prvog mjesta, osim u sluačaju da Saudijska Arabija ne pobijedi Meksiko ubjedljivom razlikom), dok bi remijem bila druga samo u slučaju remija Meksika i Saudije, ili pobjedom Meksikanaca, ali ubjedljivijom od tri gola razlike.

A šta treba Poljacima? Remi - za prvi plasman u nokaut fazu SP nakon punih 36 godina.

”Otkada su izvučene grupe, cijeli svijet je čekao da vidi ovaj meč. Ali, ovo nije duel Mesija i Levandovskog - ovo je fudbal, a ne tenis jedan na jedan”, kazao je poljski selektor Česlav Milhievič.

Poljaci, jasno, prolaze pobjedom, a ako izgube u osminu finala bi mogao da ih ugura remi Meksika i S. Arabije ili neka minimalna pobjeda Meksikanaca (sve zavisi od toga kojom bi razlikom izgubili od Argentine).

”Kako zaustaviti Mesija? Sjajno pitanje, na njega svi traže odgovor već 18 godina. I vjerovatno ćemo ga dobiti tek kada prestane da se bavi fudbalom”, kazao je Milhievič.

Dakle, Mesi ili Levandovski - samo jedan u osmini finala? Ili, možda, obojica...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: