Leki: Pobijedili smo borbom do posljednjeg atoma snage; Arnold: Sada nema slavlja, samo spavanje i oporavak

Australija je u osmini finala Svjetskog prvenstva, prvi put od 2006. nakon što je Metju Leki donio pobjedu nad Danskom (1:0) u posljednjoj utakmici Grupe D

2987 pregleda 0 komentar(a)
Leki je uspio da šutem kroz noge Melea savlada Šmajhela, Foto: REUTERS
Leki je uspio da šutem kroz noge Melea savlada Šmajhela, Foto: REUTERS

Australija je u osmini finala Svjetskog prvenstva, prvi put od 2006. nakon što je Metju Leki donio pobjedu nad Danskom (1:0) u posljednjoj utakmici Grupe D.

"Sokerusi" su Grupu završili kao drugi sa šest bodova, izjednačena s pobjednikom Francuskom, koja je imala neuporedivo bolju gol razliku uprkos porazu do Tunisa večeras (1:0).

"Ponosan sam, iscrpljen, ali ovo je stvarno! Teško je opisati emocije u ovom trenutku", rekao je Leki za SBS.

"Oduvijek smo znali da to možemo učiniti kao grupa. Imali smo onih koji su sumnjali, ali naš duh, naša vjera, naša radna etika i koliko smo bliski kao grupa pokazuju se na terenu. Posljednjih 15, 20 minuta smo se borili do kraja. Večeras ćemo malo proslaviti, ali onda moramo na oporavak", naglasio je Leki.

Ekipa Grema Arnolda igraće sa pobjednikom u Grupi C u osmini finala u Kataru. "Sokerusi" su tek drugi put u nokaut fazi a prije 16 godina su izgubili od Italije.

"Radili smo na ovome četiri i po godine i mogao sam vidjeti u njihovim očima da su spremni večeras. A večeras nema slavlja! Zato smo pobijedili nakon sjajne pobjede protiv Tunisa, nema slavlja, nema emocija, samo spavanje i bez društvenih mreža," zaprijetio je ekipi Arnold.

Selektor Danske je bio razočaran.

"Nismo imali tempo u našoj igri. Počeli smo dobro a onda su sve linije tima se raspale. Naša igra - previše emotivno i borbeno a premalo kvalitetno, a to se jedino ne smije protiv Australije u ovakvoj utakmici. Trebalo je igrati kvalitetno jer Australiaj se ne dobija njihovim oružjem - emocijom i borbom", naglasio je Kasper Hjulmand.

Danske je odigrala bez golova sa Tunisom i u finišu poklekla u sjajnoj igri od Francuske (2:1).

"Mislim da je kvalitet ekipe bio vidan samo protiv Francuske, ali ostale dvije utakmice smo podbacili. Emocije su sada tako velike, frustracije prevelike. Nismo dosegnuli do nivoa koji imamo i u to nema sumnje", rekao je Hjulmand.

Bonus video: