Legenda Reala tvrdi da je Španija namjerno pustila Japance

Sančes, koji je od 1985. do 1992. igrao za Real Madrid, tvrdi da je to bila taktika Luisa Enrikea, prenose u petak njegove riječi Marka i As

4864 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši napadač Meksika i legenda Real Madrida, 64-godišnji Hugo Sančes, smatra da je Španija namjerno izgubila od Japana (2:1) na Svjetskom prvenstvu, da potencijalno ne bi u četvrtfinalu igrala protiv Brazila.

Španija je u 11. minutu povela s 1:0, a onda je primila golove u 48. i 51. minutu. Rezultat je do kraja ostao nepromijenjen.

Sančes, koji je od 1985. do 1992. igrao za Real Madrid, tvrdi da je to bila taktika Luisa Enrikea, prenose u petak njegove riječi Marka i As.

"Tvrdite da je Španija tražila taj rezultat kako bi izbjegla Brazil u četvrtfinalu", upitao ga je novinar televizije ESPN.

"To vam tvrdim. Nisam bio tamo, nisam u glavi Luisa Enrikea, ali on je sigurno razmišljao koja je formula da izbjegne u četvrtfinalu Brazil", odgovorio je Sančes te dodao:

"Da, pritom je rizikova, ali takav je bio ulog."

Španija je od 70. do 73. minuta bila bez osmine finala, jer je u tim trenucima Kostarika vodila s 2;1 protiv Njemačke.

Ali, Njemci su zatim izjednačili, a potom i preokretom došli do pobjede (4:2).

Španija je porazom završila takmičenje u grupi kao drugoplasirana iza Japana pa će u osmini finala igrati protiv Maroka. Japan će kao pobjednik ići na drugu stranu žrijeba te će u osmini finala igrati s Hrvatskom.

Pobjedniku tog susreta potencijalni suparnik u četvrtfinalu je reprezentacija Brazila, za koju mnogi smatraju da je glavni favorit za osvajanje prvenstva.

Sančes, koji je od 2007. do 2008. bio selektor Meksika, kaže da Enrike nikada neće priznati da je namjerno pustio utakmicu.

"Nikada to neće reći. Mi treneri nikada nećemo priznati da smo pustili da nas pobijede. Ovdje se naprosto radilo o tome da je odlučio ‘biram radije to’", izjavio je Sančes.

Bonus video: