"Azijski tigrovi" u osmini finala: Činilo se da nemaju snage, a onda je sijevnula kontra...

Stadioni "Al Janub" i "Edukejšn siti" bili su u epicentru, dvije paralelne utakmice ponovo su odlučivale, na kraju je uz Portugal prošla dalje selekcija kojoj su davane najmanje šanse pred treće kolo - Južna Koreja.

11001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južna Koreja se plasirala u osminu finala Svjetskog prvenstva nakon nove velike drame na Mundijalu u Kataru.

Stadioni "Al Janub" i "Edukejšn siti" bili su u epicentru, dvije paralelne utakmice ponovo su odlučivale, na kraju je uz Portugal prošla dalje selekcija kojoj su davane najmanje šanse pred treće kolo - Južna Koreja.

"Azijski tigrovi" su savladali Portugal sa 2:1 golom u 91. minutu, a dohvatili su osminu finala jer Gana nije pobijedila Urugvaj, niti je Urugvaj pobijedio sa više od dva gola razlike - 2:0, tačno onoliko koliko je bilo dovoljno Sonu i saigračima.

Portugal je ekspresno poveo na "Edukejšn sitiju".

Već u petom minutu bek Mančester junajteda Rikardo Horta prošao je po desnoj strani i ubacio povratnu loptu, a napadač Brage Rikardo Horta natrčao na nju i pospremio je u mrežu.

Portugalci su golom napravili ogroman korak ka prvom mjestu na tabeli i izbjegavanju Brazila u osmini finala (za to im je, ispostavilo se, bio dovoljan i minimalan poraz), pa su u nastavku mogli da zaigraju opuštenije.

Kažnjeni su u 27. minutu, kada je Južna Koreja izjednačila. Pogodio je Kim Jong-Gvon nakon kornera - lopta je pogodila Ronalda i odbila se, a Kim je uklizao i poslao je u mrežu.

Ukazala se šansa "azijskim tigrovima" da pobjedom idu u osminu finala protiv "nezainteresovanog" Portugala, a i stvari na drugom meču grupe išli su donekle priželjkivanom dinamikom - Gana je imala dva gola minusa, što je odgovaralo Koreancima, ali ne i ubjedljiva pobjeda Urugvaja.

Jasno, jurnuli su na gol Portugalaca i imali nekoliko opasnih pokušaja, ali su se Portugalci branili - prije svega zahvaljujući 19-godišnjem debitantu Antoniju Silvi, mladom štoperu Benfike, koji se istakao sa nekoliko sjajnih blokova i uklizavanja.

Tako je u 60. minutu spriječio gol Sona.

Kako se, međutim, bližio kraj meča, igračima Južne Koreje kao da je ponestalo daha - pritisak je splasnuo, lopta je više bila kod Portugalaca...

Na drugom stadionu je, međutim, i dalje bilo "samo" 2:0 za Urugvaj - Koreance je u tim okolnostima bilo kakva pobjeda vodila dalje.

Trebao je gol i stigao je, u prvom od šest minuta nadoknade, kada je to malo ko očekivao - Portugalci su izveli korner, lopta se odbila, sijevnula je kontra koju je poveo Son, a kada je došao na 20-ak metara od gola Portugala sjajno je "podvalio" loptu za napadača Vulverhemptina Hbang Hi-Čana Hvanga koji je iz prve matirao Dioga Koštu.

Ubrzo je stigao kraj, ali je na drugom stadionu ostalo osam minuta dodatka - zagrlili su se Koreanci na centru i osluškivali šta se dešava, a onda su pali u pobjednički trans.

Bonus video: