Srbija ne umije da se brani: Od velikih ambicija do velikog pada

Slabiji učinak od „orlova“ u Kataru su imali samo domaćin i Kanada, a bodovno identičan imali su još Danska i Vels. Više golova od Srbije bio je samo Katar (11)

20994 pregleda 47 komentar(a)
Šaćiri slavi gol protiv Srbije, Foto: Reuters
Šaćiri slavi gol protiv Srbije, Foto: Reuters

Srbija je u Katar doputovala sa velikim ambicijama i (pre)velikim samopouzdanjem, čak i kao jedan od favorita iz sjenke za visok plasman, a Mundijal završila kao posljednja u grupi G, sa samo jednim bodom i čak osam primljenih golova.

Slabiji učinak od „orlova“ u Kataru su imali samo domaćin i Kanada, a bodovno identičan imali su još Danska i Vels. Više golova od Srbije primila je samo Kostarika (11)...

U meču odluke, punom preokreta, Švajcarska je slavila 3:2, a srpski tim, prosto rečeno, pokazao da ne umije da se brani, da je razlika između ofanzivnog potencijala i talenta, te defanzivne postavke, a vjerovatno i taktike, ogromna, te da je za mundijalski nivo Stojkovićev tim bio previše „podijeljen“, nekompaktan, neizbalansiran...

Utakmicu koju su morali da dobiju, srpski igrači su otvorili tako što su protivniku dozvolili da u 30. sekundi stvore dvije velike šanse, te da golman Milinković-Savić odmah mora da spasava.

Srbija je, doduše, mogla da povede u uvodu meča - nije imala sreće nakon šuta Živkovića, koji je sa 20 metara pogodio stativu - ali od starta je bilo jasno da u fazi odbrane ima mnogo problema.

U 20. minutu defanzivni blok bude prvi put potpuno razbijen - Đerdan Šaćiri je imao previše prostora u šesnaestercu da namjesti loptu na lijevu nogu, a fudbaler kosovskog porijekla nije propustio priliku da zada udarac Srbiji, baš kao i u Rusiji prije četiri godine.

Reakcija drugog dijela srpske selekcije, onog ofanzivnog, bila je munjevita i atraktivna. Dušan Tadić je šest minuta kasnije pratio kretnju i pronašao Aleksandra Mitrovića koji je efektno glavom proslijedio loptu u suprotni ugao.

A kada je Dušan Vlahović, u prvom meču koji je počeo u startnoj postavi, pokazao golgetersku klasu i iz polušanse pogodio za 2:1, izgledalo je da bi napad Srbije, ipak, mogao da bude prevaga...

Brzo je, međutim, postalo jasno da Srbija može da bude opasna, ali ne koliko može da bude „porozna“. U finišu poluvremena, u trenucima kada je Stojkovićev tim imao dominaciju, Švajcarci su se bukvalno ušetali u gol - kao da su na treningu, kao da uvježbavaju kretanje, Šaćiri i Vidmer su raširili po desnoj strani, a Bris Embolo iz peterca proslijedio loptu u mrežu - 2:2.

Duel je, ispostavilo se, definitivno riješen u prvom napadu u drugom poluvremenu. I ponovo su švajcarski fudbaleri kombinovali bez pritiska, a veoma efektno, na kraju je Vargas petom ostavio loptu za Rema Frojlera, srpski igrači su bili potpuno izgubljeni, a fudbaler Notingem Foresta završio akciju za 3:2.

Do kraja su Švajcarci pokazali da su mnogo mirnija i bolja takmičarska ekipa, Srbija je ostala bez reakcije, u jednom trenutku, u finišu meča, i selektor Stojković je sjeo na klupu i govorom tijela pokazao da je sve gotovo.

Očekivano, i ovaj duel Švajcarske i Srbije imao je i provokativnih trenutaka. Nije bilo kontroverznog slavlja kao u Rusiji, Šaćiri nije pokazivao dvoglavog orla kada je dao gol, što je radio prije četiri godine, nije to radio ni Džaka, koji se, međutim, u jednom trenutku uhvatio za međunožje (to je uradio i Vlahović, nakon gol) i okrenuo ka klupi Srbije, a u posljednjim trenucima meča nakon žestokog duela sa Milenkovićem izazvao bijes protivničkih igrača.

Ko je koga provocirao, ko je prvi počeo - nije ni važno, a najvažnije je da se sve, ipak, završilo mirno.

Bonus video: