Hrvati poštuju Japance i njihov timski duh: Opasno je nekoga potcijeniti

Duel protiv Japana na rasporedu je za dva dana, 5. decembra na stadionu Al Žanub

3182 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon uspješno odrađenog takmičenja u grupi i izborenog plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, hrvatski fudbaleri nisu imali previše vremena za slavlje.

Duel protiv Japana na rasporedu je za dva dana, 5. decembra na stadionu Al Žanub.

Na konferenciji za novinare u hrvatskom kampu u Dohi trebalo je da se pojave Borna Sosa i Josip Juranović, ali je Sosa zbog iscrpljenosti ostao u hotelu, pa je uskočio Lovro Majer.

Sosa i Juranović su u prva tri kola proveli svaki minut na terenu. Zlatko Dalić iz igre nije vadio ni golmana Dominika Livakovića, štopere Joška Gvardiola i Dejana Lovrena, te vezistu Marcela Brozovića.

Majer je istaka da nije očekivao Japan kao rivala u nokaut fazi.

"Moram biti iskren, nisam ih očekivao, niko ih nije očekivao, ali svaka im čast, pokazali su da u fudbalu ne igraju samo imena, već srce i hrabrost. Zaslužili su ovo," kazao je Majer.

"Biće teška utakmica, ulazimo u nokaut fazu gdje nema kalukacija. Očekujem utakmicu s puno trke i duela, spremni smo," dodao je.

Majer smatra kako je zajedništvo najveća snaga japanske ekipe.

"Njihova najveća snaga je cijela ekipa, njihovo zajedništvo. Na to se moramo fokusirati," kazao je Majer, koji se zahvalio navijačima na podršci koju im pružaju.

"Lijepo je vidjeti da je cijela država uz nas. Nama igračima to puno znači, vidjeti i doživjeti tu podršku", poručio je Majer.

Naglasio je kako ne razmišlja o tome ko je favorit hrvatsko - japanskog duela.

"Ne razmišljam u tom smjeru. Igrači ne gledaju ko je favorit. Znamo naš kvalitet, spremamo se najbolje što možemo. Opasno je nekoga potcijeniti, svi igraju. I na ovom prvenstvu je bilo puno iznenađenja, glupo je kazati ovaj je favorit, svi napreduju."

Josip Juranović jedan je od hrvatskih reprezentativaca koji dijeli klupsku svlačionicu s nekim od japanskih igrača. On i Daizen Maeda igraju za Seltik.

"On je jako dobar igrač, čestitao sam mu na prolazu. On je baš timski igrač, brz je, agresivan. Moramo ih sve zaustaviti, ne samo njega. Moramo igrati agresivno, oni su kvalitetna ekipa".

Japan je u susretu sa Španijom imao svega 18 posto posjeda lopte, ali je ipak slavio.

"Vidjeli smo da su imali mali posjed lopte, ali to ništa ne znači. Imaju brze i kvalitetne igrače, igraju kao ekipa. Moraćemo da budemo spremni za trčanje unazad", kazao je Juranović.

Bonus video: