Zašto je broj 24 "zabranjen" u brazilskoj selekciji i zašto je tabu srušen u Kataru

Tokom Kopa Amerike prošle godine u Brazilu, kada je svaki tim mogao da pozove do 28 igrača, zbog pandemije kovid-19, sve selekcije su se predstavile sa brojem 24 ... osim zemlje domaćina

11655 pregleda 2 komentar(a)
Bremer sa brojem 24 u akciji protiv Kameruna, Foto: Reuters
Bremer sa brojem 24 u akciji protiv Kameruna, Foto: Reuters

Utakmica Brazil – Kamerun, osim po porazu Brazila, neobična je i zbog jednog broja – prvi put u istoriji na Mundijalima je zaigrao brazilski fudbaler u dresu sa brojem 24.

Taj broj je decenijama izbjegavan u brazilskom fudbalu, jer je u toj zemlji povezan sa – homoseksualizmom.

Igrači su ga, bukvalno, bojkotovali.

Tabu je srušio Bremer, štoper Juventusa, u Kataru, protiv Kameruna. Doduše, broj 24 je postao dostupan promjenom propisa FIFA, jer je broj registrovanih igrača po selekciji povećan sa 23 na maksimalno 26.

Ali, recimo, tokom Kopa Amerike prošle godine u Brazilu, kada je svaki tim mogao da pozove do 28 igrača, zbog pandemije kovid-19, sve selekcije su se predstavile sa brojem 24 ... osim zemlje domaćina.

Jedna nevladina organizacija je čak tužila Brazilsku fudbalsku federaciju (CBF), ali bezuspješno.

Predrasude povezane sa brojem 24 potiču iz tradicije „jogo do bicho“ (igra zvjeri), koja je nastala sredinom 19. vijeka na ulicama Rija, a koja se još praktikuje.

Od tada je broj 24 vezan za jelene, koji se povezuju sa homoseksualizmom u brazilskoj kulturi, između ostalog i zato je riječ o životinjskoj vrsti čiji mužjaci mogu da imaju seksualne odnose jedni sa drugima.

Pored toga, na portugalskom se jelen kaće “veado”, slično kao “viado”, što je uvredljivi naziv za homoseksualce.

“Za mene je to broj kao i svaki drugi, važno je da sam na Svjetskom prvenstvu, broj nije bitan", rekao je defanzivac novinarima prošle sedmice.

Klišei u Brazilu teško umiru, neki muškarci odbijaju, na primjer, da sjede u fotelji sa brojem 24 u pozorištu ili u bioskopu, da žive u stanu broj 24 u zgradi ili koriste svijeće 23+1 za proslavu 24. rođendana.

Broj odavno bojkotuju igrači u brazilskoj ligi, nose ga ili stranci ili treći golmani.

Samo dva puta uopšte su igrači “selesaa” imali dres sa brojem 24. Oba puta u prijateljskim mečevima - nosili su ga Tajson u pobjedi od 3:1 nad Japanom u novembru 2017. i Roberto Firmino u pobjedi nad Ganom od 3:0 u septembru ove godine, mada igrač Liverpula nije izašao na teren.

Bonus video: