Sjaj Mesija u 1.000. meču: Argentina promašivala, pa drhtala za 1/4 finale

Kakva neočekivana drama na stadionu "Ahmed bin Ali" i pobjeda Argentinaca 2:1 protiv Australije za četvrtfinalni duel protiv Holandije

13835 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lionel Mesi je blistao u 1.000. meču i odveo Argentince u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru - 2:1 protiv Australije, uz 789. gol u karijeri fudbalskog čarobnjaka iz Rosarija.

Hrabri "sokeruzi" su, međutim, vjerovali do kraja, iako su nakon 60 minuta igre bili na konopcima, a prijetio im je i teži poraz. Uz mnogo sreće, nakon skrenutog šuta Gudvina, smanjili su na 2:1, a onda u finišu imali zicere za 2:2 i produžetke.

Australija
foto: Reuters

Zicere je, međutim, imala i Argentina, Mesi je plesao, Lautaro Martines promašivao, a nakon sedam minuta nadoknade i prave drame na stadionu Ahmed bin Ali "gaučosi" su proslavili prolazak među najboljih osam i zakazali četvrtfinalni duel sa Holandijom.

Biće to repriza polufinala Mundijala u Brazilu 2014, kada su Argentinci slavili na penale, repriza četvrtfinalnog duela Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj kada su slavili Holanđani 2:1 nezaboravnim golom Denisa Bergkampa u finišu, a iznad svega - repriza finala SP 1978. u Buneos Ajresu kada su "gaučosi" na krilima Marija Kempesa stigli do prve titule prvaka svijeta (3:1 u produžetku).

Sofascore
foto: Sofascore

Mučili su se Argentinci u prvih pola sata, kada su Australijanci i pokazali da nisu zalutali među 16 najboljih svjetskih reprezentacija.

Kada je, međutim, Leo Mesi u 35. minutu probio "sokeruze" plasiranim udarcem sa 12 metara, činilo se da će Argentina imati komfornu utakmicu i zagrijavanje za "prave" duele koji tek dolaze.

Izgledalo je tako sve do finiša, tim Lionela Skalonija kontrolisao je duel, a u 67. minutu preko Hulijana Alvaresa dao i drugi gol zahvaljujući kardinalnoj greški golmana Metjua Rajana.

Slavila je tada armija argentinskih navijača u Dohi, slavilo se na trgovima u Buenos Ajresu i ostalim argentinskim gradovima, slavilo se i u Bangladešu, ali se vjerovalo i u Sidneju, Melburnu, Kamberi... gdje je gomila svijeta rano u zoru po lokalnom vremenu pratilla drugi mundijalski nokaut meč Australije u istoriji (prvi je bio 2006. i poraz u produžetku od budućeg svjetskog šampiona, Italije).

Argentina, Fudbaleri Argentine
foto: Reuters

Vjerovali su "sokeruzi", uprkos manjku kvaliteta, uskoro se pokazalo i zašto - kada je nakon udarca Gudvina lopta pogodila Enca Fernandesa u 77. minutu (autogol) i odskakutala do mreže, počela je prava drama u Kataru.

Azis Behić je u silovitom naletu nanizao nekoliko argentinskih fudbalera prije nego što ga je, u gol-šansi, izblokirao Lisandro Martines.

Stah se uvukao u kosti argentinskih fudbalera i navijača, čini se da je samo Leo Mesi ostao priseban, driblao je, šalio se sa australijskim defanzivcima, namještao šanse saigračima, ali ovo očigledno nije Mundijal Lautara Martinesa (dva velika zicera).

Curio je tako sedmi minutu sudijskog dodatka kada su Australijanci dočekali veliku šansu - 20 sekundi prije kraja, ali je golman Emilijano Martines odbranio 18-godišnjem Garanku Kuolu, novom napadaču Njukasla.

Pedeset miliona Argentinaca je moglo da odahne.

Argentina - Australija
foto: Reuters

Bonus video: