CR7 je prošlost, Ramoš je nova portugalska sila

Šampion Evrope iz 2016. pregazio Švajcarsku (6:1), 21-godišnji napadač Benfike zamijenio Kristijana Ronalda i het-trikom zakazao četvrtfinale sa Marokom

23229 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Reuters/Hannah Mckay
Foto: Reuters/Hannah Mckay

Da Kristijano Ronaldo nije negodovao nakon izmjene protiv Južne Koreje, možda bi Fernando Santoš trpio zvijezdu koja se gasi, ali je trofejni selektor morao da pokaže ko je gazda.

Poslao je rekordera po broju golova u nacionalnim timovima (118) na klupu, a na teren umjesto njega stavio 21-godišnjeg Gonsala Ramoša.

To je bio potez koji je riješio posljednji meč osmine finala Mundijala u Kataru - napadač Benfike je postao drugi najmlađi strijelac het-trika u nokaut fazi svjetskih prvenstava nakon Pelea, a Portugal pregazio Švajcarsku 6:1 i izborio duel sa najprijatnijim iznenađenjem šampionata, Marokom.

Portugal - Švajcarska
foto: Sofascore

Ramoš je ove sezone skrenuo na sebe pažnju odličnim igrama u dresu „orlova”, za koje je dao 14 golova na 21 utakmici, pa su već počeli da se javljaju evropski velikani.

Interesovanje za njega će od večeras biti još veće, pogotovo zbog prvog pogotka u 17. minutu - primio je loptu leđima okrenut golu, a onda pored zbunjenog Fabijena Šera poslao „raketu” u same rašlje nemoćnog Jana Zomera.

Na 2:0 je povisio 39-godišnji Pepe u 33. minutu nakon kornera Bruna Fernandeša, da bi u nastavku Ramoš riješio sve dileme - prvo je na asistenciju Dijega Dalota u 51. minutu povisio na 3:0, da bi u 67. elegantno prebacio Zomera za 5:1. U međuvremenu su pogađali i Rafael Gereiro u 55. i Manuel Akanđi u 58. minutu.

U prvom minutu sudijske nadoknade, konačni rezultat je na majstorski način postavio Rafael Leao.

Činjenica da najbolji igrač Serije A u prethodnoj sezoni do sada odigrao 65 minuta u Kataru dovoljno govori koliko su „navigatori” moćni u napadu...

Ronaldo je uz ovacije sa tribina ušao u 73. minutu umjesto Ramoša, zatresao mrežu u 84, ali je pogodak poništen zbog velikog ofsajda.

Bonus video: