Dalić: Nećemo se prilagođavati Argentini

Hrvatska sjutra (20) protiv Argentine igra drugo uzastopno polufinale na svjetskim prvenstvima, a treće u istoriji

3664 pregleda 7 komentar(a)
Dalić na današnjoj konferenciji, Foto: Reuters
Dalić na današnjoj konferenciji, Foto: Reuters

Velika je stvar da na dva svjetska prvenstva zaredom biti među četiri najbolje ekipe, kazao je selektor hrvatske fudbalske reprezentacija Zlatko Dalić uoči polufinala Mundijala protiv Argentine.

"Ušli smo među četiri reprezentacije što je sjajan uspjeh za Hrvatsku, velika je stvar da na dva Mundijala zaredom ulazimo među četiri reprezentacije na svijetu. Igramo protiv velike Argentine, koja ima veliki motiv, ali i veći pritisak. Optimista sam, analizirali smo ih, znamo kako igraju. Vjerujem našim igračima, pokazali smo karakter, bez toga ne bi ušli u polufinale," kazao je Dalić na današnjoj konferenciji.

On je poručio da se Hrvatska neće prilagođavati Argentini. već igrati svoju igru.

"Nećemo se prilagođavati, igraćemo svoju igru. Dosta smo se potrošili, ali u polufinalu smo. Uopšte ne razgovaramo o tome, imamo snage, imamo energije, to nije upitno. Znamo da ćemo dati sve od sebe, imamo dobru situaciju u ekipi, nemamo velikih problema, svi su zdravi i spremni."

Hrvatska je prije četiri godine savladala Argentinu u grupi 3:0.

"Ovo je nova utakmica, drugačija od one 2018. Tada se igralo u grupi, nije bila odlučujuća. Igrali smo jako dobro, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti. Takvi ćemo biti i sjutra. Sjutra je velika utakmica za oba sastava, ulog je veliki, ulazak u finale. Sjutra nema štednje niti kalkulacije."

Otkrio je sprema li igrače na moguće provokacije.

"Utakmica između Argentine i Holandije je bila borbena, bilo je puno nefudbalskih situacija ko mi želimo izbjeći. Nadam se da će arbitar spriječiti takve situacije," dodao je.

Dalić je otkrio koje su za njega najveće utakmice na klupi Hrvatske.

"Za mene je najveća bila pobjeda protiv Engleske kada smo se plasirali u finale, pa nakon toga ova protiv Brazila. Sjutra bi mogla biti još veća. Jer ponoviti uspjeh s novom reprezentacijom je nešto fantastično. Ako sjutra ostvarimo pobjedu biće to naša najveća pobjeda u istoriji."

Biće teško zaustaviti Mesija.

"Analizirali smo njihove utakmice, Mesi je u velikoj formi. Ima i podršku saigrača koji su agresivni i borbeni. Izgledaju sjajno. Sjutra očekujemo još bolju, još kompaktniju Argentinu nego u utakmici protiv Holandije. Imaju veliki pritisak, imaće i veliku podršku navijača. Nama je to hendikep, ali nećemo se žaliti, idemo igrati polufinale s jednom od najvećih reprezentacija koje predvodi jedan od najbolji igrača svijeta."

Dalić je istakao da hrvatska ekipa ima širinu što se pokazalo na ovom turniru kada su igrači s klupe mijenjali situaciju na terenu.

"Kada smo se pripremali za ovo prvenstvo, rekli smo da imamo širinu, a to se i pokazalo. Pogodili smo s izmjenama, dobili smo dimenziju više. Imamo izbor, imamo širinu i možemo napraviti izmjene kada nam ne krene."

Dalić se osvrnuo i na veliki uspjeh Maroka koji je kao prva afrička reprezentacija dogurao do polufinala s Francuskom.

"Svako u životu ima pravo na svoj san. Prije četiri godine smo svim malim ekipama omogućili i dali im pravo da sanjaju. Niko tada nije očekivao da ćemo ući u finale. Tako i Maroko živi svoj san. Oni su prošli Belgiju, Španiju i Portugal i imaju pravo da se nadaju finalu, ali dopustite da i Hrvatska ima to pravo."

Otkrio je i koja je sličnost Hrvatske i Argentine.

"Obje ekipe imaju sjajnu emociju, to je nešto fascinantno. Takva je Hrvatska, ali nas je manje, to je vaša prednost. Od 32 reprezentacije ostaće dvije, a na kraju će samo jedna slaviti. Samo će jedna uživati. I mi i Argentina se nadamo tome. Uvijek kažem igračima da uživaju jer nema uspjeha ako ne uživate. Naši igrači su srećni i s velikim veseljem radimo i treniramo. Zaslužili su ovo, došli su negdje gdje možda nismo očekivali ove godine. Cijeli svijet gleda šta će učinii jedna mala Hrvatska."

Dalić je Hrvatsku preuzeo kada je otkaz dobio Ante Čačić.

"Nisam vjerovao da ću voditi Hrvatsku do finala i sada do polufinala. Mislio sam da je to mjesto rezervisano za "face", ali ne i za mene. Što god da se sjutra dogodi, ponosan sam na svoj posao u reprezentaciji. Niko nije očekivao da ćemo dva puta biti među četiri, moj ponos je do neba. Srećan sam, ja sam imao svoj san da vodim reprezentaciju," poručio je Dalić.

Bonus video: