Asocijacija sportskih novinara JIE najoštrije osudila postupak Ivane Šebek

"Zar je moguće da u 21. vijeku, u zemlji koja se nalazi na pragu Evropske unije sportske novinare sa radnih mjesta odvode u Centar bezbjednosti, a na osnovu telefonske prijave nadređenog?", piše u deklaraciji
888 pregleda 6 komentar(a)
Ivana Šebek, Igor Ćulafić, Foto: Printscreen
Ivana Šebek, Igor Ćulafić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.10.2018. 11:02h

Asocijacija sportskih novinara jugoistočne Evrope najoštrije je osudila postupak izvršne i programske direktorice Nove M televizije Ivane Šebek, koja je, kako su kazali, pozvala policiju da urednika sportske redakcije Igora Ćulafića sa radnog mjesta sprovede u podgorički Centar bezbjednosti.

"Ne želimo da se miješamo u uređivačku politiku medija, niti na to imamo pravo, ali nećemo ćutati na sve učestalija ugrožavanja osnovnih prava sportskih novinara na rad, slobodu izražavanja, diskriminaciju na radnom mjestu a u ovom slučaju i demonstraciju sile uz pomoć policije, poslodavaca i nadređenih pojedinaca", piše u deklaraciji Skupštine Asocijacije, koje je održana u Ohridu.

Deklaraciju je potpisao predsjednik Asocijacije, koja u svom članstvu broji 14 država iz regiona, Boško Trpeski.

Asocijacija od predstavnika političke vlasti u Crnoj Gori traži jasnu i nedvosmislenu osudu ponašanja Šebek, a od državnih organa objašnjenje razloga zbog kojih je sportski novinar odveden sa svog radnog mjesta, kada već protiv njega nije podnijeta nikakva prijava.

"Zar je moguće da u 21. vijeku, u zemlji koja se nalazi na pragu Evropske unije sportske novinare sa radnih mjesta odvode u Centar bezbjednosti, a na osnovu telefonske prijave nadređenog? Zar je moguće da poslije tog poziva i privođenja sportskog novinara u policiju, nema nikakve sankcije niti za novinara, niti za osobu koja je tražila privođenje?", piše u deklaraciji.

Navodi se da su na potezu institucije za sprovođenje zakona, od čije akcije zavisi da li će bahati postupci nadređenih pojedinaca i njihovo šikaniranje novinara postati društveno prihvatljivo ponašanje.

"Ukoliko izostane reakcija državnih organa Crne Gore smatraćemo da se otvoreno svrstavaju na stranu pojedinaca koji ugrožavaju osnovna novinarska prava na rad i slobodu govora i na taj način kod sportskih novinara podstiču atmosferu straha, zavisnosti i nesigurnosti za svoja radna mjesta i svoju egzistenciju, pa ćemo zaštitu prava Igora Ćulafića tražiti u međunarodnim institucijama", piše u deklaraciji.

Navodi se da je deklaracija dostavljena Evropskoj i Svjetskoj asocijaciji sportskih novinara, Ministru unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Crne Gore, Zastitniku ljudskih prava, Televiziji Nova M, kao i nacionalnim asocijacama sportskih novinara Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Moldavije, Grčke, Rumunije, Albanije, Kosova, Kipra i Turske.

Bonus video: