Crna Gora ima realne šanse za plasman na EP, nije dobro da je toliko igrača bez kluba

Prvi selektor odbojkaša u nezavisnoj državi govori o dosadašnjim rezultatima reprezentacije u kvalifiikacijama za EP, o predstojećoj sezoni na klupi japanskog JT Tandersa...
84 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.10.2018. 09:22h

Dva i po mjeseca su ostala do odlučujućih mečeva odbojkaša Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sa tri pobjede u prva četiri meča u grupi C, izabranici Veljka Bašića su na pragu prvog plasmana na veliko takmičenje.

“Crveni” su trenutno prvi na tabeli, nakon što su dva puta savladali Island sa po 3:0, jednom kod kuće Slovačku 3:0, dok su jedini poraz doživjeli u gostima od Moldavije sa 3:2, u meču u kojem su vodili 2:0 u setovima…

"Rezultati su odlični, Crna Gora ima sasvim realne šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, što reprezentacija, realno, i zaslužuje", kaže za “Vijesti” Veselin Vuković, prvi selektor Crne Gore u nezavisnoj državi.

Pred Crnom Gorom su još dva meča, 5. januara protiv Slovačke u gostima i 9. januara sa Moldavijom u Budvi.

Za prvo mjesto potrebna je pobjeda protiv Slovaka, za drugo je dovoljan trijumf protiv Moldavije u posljednjem kolu. S obzirom na dešavanja u drugim grupama, pobjeda protiv Moldavije će biti dovoljna da Crna Gora bude jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija (iz sedam grupa), koje, takođe, idu na EP.

"Treba profesionalno pristupiti i tom posljednjem ciklusu mečeva, ništa ne treba prepustiti slučaju", upozorava naš iskusni i trofejni trener.

Sezone su počele u svim ligama širom Evrope, a dobar dio naše odbojkaške reprezentacije još nije pronašao klub – neki su u pregovorima, ali formalno su trenutno bez kluba Simo Dabović, Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Božidar Ćuk, Luka Šuljagić...

"Iskreno, nijesam znao da ovi igrači nemaju trenutno ugovore, što, zaista, smatram velikim problemom, prvenstveno za njih, a onda i za reprezentaciju. Naročito zbog činjenice da mislim da imaju kvalitet. Želim im što prije da pronađu angažman i uspješnu sezonu, klupsku i reprezentativnu", kaže Vuković.

Za Vukovića danas, u 12.30 časova po našem vremenu, počinje nova klupska sezona u Japanu, šesta na klupi JT Tandersa, koji u prvom kolu igra protiv Santorija, za koji od ove sezone nastupa ruski gorostas Dmitrij Muserski.

Klub iz Hirošime je prošle sezone bio treći u prvenstvu, izgubivši meč za plasman u finale protiv ekipe Gosei, i to u zlatnom setu (26:24), nakon peha zbog povrede jedinog stranca u ekipi, australijskog korektora Tomasa Edgara, koji nije igrao taj meč.

"Imajući u vidu da smo bili najmlađa ekipa u ligi i činjenicu da smo u završnici bili ozbiljno hendikepirani, treće mjesto je bilo odličan uspjeh.

U ovoj sezoni u Japanu je otvorena mogućnost da klubovi angažuju i drugog stranca, ali iz azijskih zemalja, Kine, Koreje, Kineskog Tajpeha, Indonezije…

"Mi smo iskoristili tu mogućnost i angažovali Libina Liua, primača kineske reprezentacije, koji je dominantno napadač, a taj profil nam je trebao, jer od odlaska Košikave nijesmo imali visokog i snažnog napadača na toj poziciji. Nadam se da će uspjeti da se adaptira i da odradi ono što očekujemo od njega, posebno što je za svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu igrao odlično. Ostajemo najmlađa ekipa u ligi, nadam se i najuspješnija. A za titulu pretenduju svi, ali ako ne bude nekih baš velikih iznenađenja, moje mišljenje je da će se za titulu boriti Panasonik, Tojoda, Tore Arovs i mi", zaključio je Vuković.

Vuković je već za pet godina u klubu već je postao najtrofejniji trener u istoriji Tandersa.

Osvojio je četiri trofeja (od sedam u klupskoj istoriji) u ukupno sedam finala koliko ih je pod njegovim vođstvom odigrao tim iz Hirošime.

Najvažniji pehar za prvog crnogorskog selektora je šampionska titula 2015. godine, prva i jedina u skoro devet decenija klupske istorije.

Osvojio je i jedan Kup Japana (Kup Cara), 2014. godine, te dva Kurovašiki kupa (2016, 2017).

Bonus video: