Crna Gora nastupa u osam sportova u Taragoni

Crnogorski sportisti će u Taragoni će u osam sportova imati priliku da se za medalje bore u 18 disciplina
121 pregleda 15 komentar(a)
COK, Foto: Zoran Đurić
COK, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2018. 11:28h

Crnogorsku sportsku porodicu će na 18. Mediteranskim igrama u španskoj Taragoni od 22. juna do 1. jula, činiti sportisti iz osam sportova, sa učešćem u 18 borbi za medalje. Povodom trećeg učešća crnogorskih sportista na Mediteranskim igrama, Crnogorski olimpijski komitet je organizovao konferenciju za novinare, kojoj su prisustvovali šef misije u Taragoni, Igor Vušurović, sportski direktor COK-a Predrag Marsenić i Marina Raković, najtrofejnija crnogorska karatistkinja.

"Iako se termin 18. Mediteranskih igara poklapa sa Mundijalom u Rusiji, ipak očekujemo da će takmičenje biti izuzetno kavlitetno i medijski ispraćeno. Učestvuje 26 nacionalnih olimpijskih komitata sa oko 4.000 sportista, 1.000 sudija, isto je toliko akreditovanih novinara, a i 3.000 vlontera će pomoći to bitno i kvalitetno takmičenje. Osim muške i ženske rukometne, nastupiće naša vaterpolo selekcija, a u pojedinačnim sportovima imaćemo takmičare u atletici, karateu, džudou, jedrenju, plivanju i boćanju. Svečano otvaranje Igara je 22. juna. Pošto će naši sportisti u Taragonu ići dva dana pred početak takmičenja u njihovim sportovima, na svečanosti otvaranja biće ženska ruikometna selekcija, plivač Ilija Tadić i kartistkinje. Crnogorsku zastavu na otvaranju nosiće Marina Raković, naša vrhunska sportistkinja", kazao je Igor Vušurović.

U COK-u nemaju informacije o konkurenciji i sa kojim će sasatvima nastupiti druge selekcije.

"Nemamo pristup akreditacijama, pa ćemo sastave drugih rukometnih ekipa znati tek 21. juna, a vateropolo ekipa 25. juna. takmičenje je visokog kvaliteta i imamo imperativ rezultata i očekivanja da naši sportisti potvrde kvalitet", naglasio je Vušurović.

Na Mediteranskim igrama nastupaju svjetske velesile, Francuska, Italija, Španija, Turska, Srbija...

"U Taragoni nastupaju zemlje regiona koji obuhvata preko 500 miliona stanovnika. Konkurencija će biti žestoka, a takmičenje je pomjereno za ovu godinu, jer zbog organizacionih problema nije održano prošle. U sastavu naših sportova vodili smo se kriterijumima i prednost su za nastup imali dobitnici olimpijskih stipendija, a rokovi prijave su takvi da nismo mogli naknadno prijaviti i takmičare koji su u najboljoj formi. Očekujemo da će ovo, jedno od najznačajnijih takmičenja za naše sportiste, poslužiti i kao dobra provjera i iskustvo za dostizanje olimpijskih normi za Tokio 2020. godine", objasnio je Marsenić.

Crmnogorski karate ima dvije stipendije za Tokio, ali je Mario Hodžić otpao zbog povrede. Drugu stipendiju medaljama sa svih najvećih takmičenja je zaslužila Raković.

"Čast mi je i zadovoljstvo što ću nositi crnogorsku zastavu u Taragoni. Očekujem žestoku konkurenciju, ali sam u odličnoj formi. Nadam se i dobrom žrijebu a ja ću dati sve do sebe da donesem medalju svojoj zemlji", obećala je Raković.

Bonus video: