El klasiko - druga fudbalska dimenzija

Barselona i Real Madrid danas na “Nou kampu” igraju 178. ligaški derbi, a ukupno 239. u svim takmičenjima
112 pregleda 1 komentar(a)
Luka Modrić, Serhio Buskets, Foto: Beta-AP
Luka Modrić, Serhio Buskets, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.10.2018. 09:12h

Kada je Luis Figo 2000. godine izdao Barselonu i potpisao za Real Madrid znalo se da je bogata, prebogata istorija el klasika dobila neku novu dimenziju. Mržnja je, naime, postala sasvim normalna pojava.

Real i Barsa su uvijek bili više od sportskih rivala, zato je Kataloncima i toliko teško pao odlazak Portugalca, u tom momentu jednog od najboljih igrača na planeti, pravo u špansku prijestonicu.

Uoči današnjeg, 178. el klasika u prvenstvu, a 239. u svim takmičenjima (16.15, stadion “Nou kamp”), prisjećamo se detalja koji je obilježio noviju istoriju najvećeg derbija na svijetu.

KIŠNA NOVEMBARSKA NOĆ 2002.

- Otišao sam tamo gdje su me najviše željeli - rekao je svojevremeno Figo, pravdajući prelazak iz Barselone u Real Madrid.

Dvije godine po dolasku u “kraljevski klub” Figo je doživio najteže trenutke u karijeri - u novembru 2002. je na jedinstven način osjetio koliko je povrijedio ponosne Katalonce, za koje je bio poput božanstva.

Pojavio se u bijelom dresu, u jednom trenutku krenuo da izvede korner kada je na metar od njega s tribina pala svinjska glava uz povike navijača da je izdajnik.

- Ono što je uradio Figo je najveća moguća izdaja za Katalonce. Nikada u životu nisam vidio takvu reakciju kao 2002. na “Nou kampu”. Zaista nikada, vjerujem i da neću - izjavio je za BBC Majkl Robinson, Irac koji je igrao za Osasunu, a sada radi kao novinar u Španiji.

- Navijači su ga obožavali, zato im je i teško pao odlazak u Madrid. Ta reakcija je bila iskrena, spontana i dobar dio navijača Figu ni danas nije oprostio - istakao je Đoan Gaspar, tadašnji predsjednik Barselone.

O toj novembarskoj kišnoj noći od prije 16 godina i danas pričaju navijači Barse.

- Nikada to neću zaboraviti. Tu atmosferu na tribinama, koja nikada nije bila tako naelektrisana. Ni prije ni poslije toga nisam osjetila ništa slično na ‘Nou kampu’. Figo? Obožavala sam ga, kao i svi navijači i izdaja je prava riječ da opiše šta se dogodilo. Tako smo mi to doživjeli - kaže navijačica “blaugrane” Ana Blasko.

Meč je završen bez golova, Figo je dobio žuti karton, mogao je i crveni, a i imao je nekoliko puta verbalni sukob s navijačima i ljudima s klupe Barselone.

- Kažete da je Luj van Gal (tada trener Barse) pričao o meni na pres konferenciji? Iznenađen sam, jer to nije uradio nijednom dok smo sarađivali, a bili smo zajedno dvije i po godine u Barseloni. Više puta sam mu sačuvao posao igrama i golovima, ali sam morao da odem da bi me pomenuo u razgovoru s novinarima - poručio je Figo poslije utakmice.

BEZ MESIJA I RONALDA - KAKAV ĆE BITI DERBI?

Prošlo je skoro 16 godina, rivalstvo ne jenjava, Figo je i dalje neka vrsta opsesije, iako su Lionel Mesi i ostali majstori odavno učinili da se ime portugalskog asa sve manje pominje među navijačima.

Biće današnji el klasiko drugačiji od ostalih, jer prvi put još od 2007. njegovi akteri neće biti Mesi i Kristijano Ronaldo. Argentinac je sada povrijeđen, bio je i te 2007, dok Ronalda nema iz drugih razloga - prije 11 godina je igrao za Mančester junajted, sada je u Juventusu...

- Tako veliki derbi ne zavisi od Mesija i Ronalda. Oni su na gubitku što ne igraju, jer je el klasiko doprinio da budu ovo što su danas - ponajbolji igrači na planeti - istakao je predsjednik La Lige Havijer Tebas.

Valverdea ne zanima tabela, Lopetegi se vraća na mjesto neuspjeha

Gledajući tabelu, današnji el klasiko bi mogao da Barseloni donese prvi pravi bijeg - ako slavi imaće sedam bodova više od Real Madrida.

“Merengesi” su posljednju pobjedu u Primeri upisali 22. septembra protiv Espanjola, a seriju od pet mečeva bez pobjede u svim takmičenjima (četiri poraza i remi) prekinuli su u Ligi šampiona u utorak kada su savladali Viktoriju Plzenj.

- Potrebno je da ne gledamo tabelu i da mislimo samo na ono što će se dešavati na terenu. Naravno, pobjeda je cilj i mnogo bi nam značila - rekao je trener Barse Ernesto Valverde. Barsa je bez Lionela Mesija savladala Inter u Ligi šampiona...

- Mora da se osjeti kada najbolji igrač na planeti nije tu. Bilo bi čudno da je drugačije, ali mislim da imamo pravi timski karakter da nadomjestimo Mesijev izostanak - kazao je golman Mark Andre ter Štegen.

Đulen Lopetegi je na udaru - treneru Reala vjerovatno samo pobjeda u el klasiku garantuje da neće biti smijenjen narednih dana.

Lopetegi, inače Baskijac, bio je golman Barselone od 1994. do 1997. i nije se proslavio, iako je doveden da naslijedi Andonija Zubizaretu.

„Đulen se vraća na mjesto neuspjeha i poniženja“, piše madridska „Marka“ i podsjeća na period trenera Reala kada je branio loše i svađao se sa legendarnim Johanom Krojfom.

- Kada ste trener Reala, znate da u el klasiku samo pobjeda ima vrijednost. Da, dolazimo da trijumfujemo - istakao je Lopetegi.

72 pobjede u duelima sa Barselonom u Primeri ima Real Madrid, dvije više od najvećeg rivala. U prvenstvu je i 35 duela završeno bez pobjednika. U Ligi šampiona “merengesi” imaju tri trijumfa uz tri remija, dok je Barsa slavila dva puta. Sve ukupno, računajući i prijateljske mečeve, Real ima 95 pobjeda, a “blaugrana” 93, uz 50 remija.

85 trofeja ima Barselona, jedan više od Reala. Barsa je Primeru osvajala 25 puta, ima pet titula u Ligi šampiona, 30 pehara u Kupu kralja... Real, s druge strane, bio je prvak Španije 33 puta, a Evrope 13...

Bonus video: