32 Saveza se kandidovala za domaćina EP 2020.

Zamisao Uefe je da se utakmice grupne faze i četvrtinalni mečevi Evropskog prvenstva 2020. godine igraju u 12 gradova, a da 13. grad bude domaćin polufinala i finala.
3 komentar(a)
Kandidati za EURO 2020, Foto: Uefa.com
Kandidati za EURO 2020, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 20.09.2013. 09:50h

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da su se 32 Saveza, među kojima i Fudbalski savez Srbije, kandidovala za domaćina utakmica Evropskog prvenstva 2020. godine.

Zamisao Uefe je da se utakmice grupne faze i četvrtinalni mečevi Evropskog prvenstva 2020. godine igraju u 12 gradova, a da 13. grad bude domaćin polufinala i finala.

Kako je saopšteno sa kongresa Uefe u Dubrovniku, za domaćina EP kandidovali su se gradovi: Beograd (Srbija), Jerevan (Jermenija), Baku (Azerbejdžan), Minsk (Bjelorusija), Brisel (Belgija), Sofija (Bugarska), Zagreb (Hrvatska), Prag (Češka), Kopenhagen (Danska), London (Engleska), Helsinki (Finska), Lion (Francuska), Skoplje (Makedonija) i Minhen (Njemačka).

Takođe, kandidovali su se i Atina (Grčka), Budimpešta (Mađarska), Jerusalim (Izrael), Rim i Milano (Italija), Astana (Kazahstan), Amsterdam (Holandija), Varšava i Horžov (Poljska), Lisabon i Porto (Portugal), Dablin (Irska) i Bukurešt (Rumunija).

Među kandidatima su i Sankt Peterburg (Rusija), Glazgov (Škotska), Madrid, Barselona, Bilbao, Valensija (Španija), Solna (Švedska), Bazel (Švajcarska), Istanbul (Turska), Kijev, Donjeck (Ukrajina) i Kardif (Vels).

"Veoma smo ponosni velikim interesovanjem fudbalskih saveza, pošto više od polovine članica Uefe žele da budu domaćini utakmica Evropskog prvenstva 2020. godine. Takmičenje će biti velika proslava fudbala širom evropskog kontinenta", rekao je predsjednik Uefa Mišel Platini.

Svakom Savezu koji se prijavio biće dozvoljeno da predstavi dvije kandidature - za grupnu fazu takmičenja i kandidaturu za organizaciju polufinalnih i finalne utakmice na turniru. Kandidati imaju pravo da promjene provobitno prijavljeni grad, ali konačnu dokumentaciju moraju da predaju do 25. aprila 2014. godine.

Izvršni komitet Uefa konačnu odluku o domaćinima Evropskog prvenstva 2020. godine saopštiće 25. septembra 2014. godine.

Baku želi Olimpijske igre pomoću organizacije EP 2020.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Azerbejdžana Elkan Mamadov rekao je danas da bi dobijanje organizacije Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine uvećalo šanse Bakuu da postane i domaćin Olimpijskih igara.

Baku se u dva navrata kandidovao za domaćina Olimpijskih igara, 2016. i 2020. godine, ali se nije našao u najužem izboru Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Domaćin Igara 2016. godine biće Rio de

Žaneiro, a četiri godine kasnije domaćin će biti Tokio.

"Vjerujem da bi, ako Baku bude domaćin utakmica Evropskog prvenstva, to moglo da garantuje MOK-u da bismo bili dobri domaćini Olimpijskih igara. To bi uklonilo sumnje kod nekih ljudi", rekao je Mamadov.

Konačnu odluku o domaćinima Evropskog prvenstva 2020. godine, Uefa će donijeti sljedećeg septembra.

Azerbejdžan je kandidovao svoj Olimpijski stadionu u Bakuu, kapaciteta 68.000 mjesta, a Mamadov je naglasio da je predsjednik Ilham Alijev obećao da će vlada u potpunosti podržati organizaciju Evropskog prvenstva 2020. godine.

Alijev je i predsjednik Olimpijskog komiteta Azerbejdžana i očekuje se da će predložiti da se Baku kandiduje za domaćina Igara 2024. godine.

Bonus video: