Prekršili pravila o karantinu, premijerka im odložila mečeve

Fudbaleri Seltika i Aberdina 'na hlađenju' ove sedmice - odložene su im po dvije prvenstvene utakmice, uključujući i međusobni duel u subotu

2197 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Nedugo nakon apela šklotske premijerke za odlaganje predstojećih prvenstvenih utakmica Seltika i Aberdina, zbog kršenja pravila karantina u jeku panemije koronavirusa, vođstvo škotske Premier lige (SPFL) odlučilo je da prihvati taj predlog.

Seltik tako neće gostovati Sent Mirenu u srijedu, baš kao što ni Aberdin neće ugostiti Hamilton. Odložen je i subotnji međusobni duel Seltika i Aberdina na "Seltik parku".

Škotska premijerka Nikola Sturdžen izjavila je ranije danas da Seltik i Aberdin ne bi trebalo da igraju ovonedjeljne prvenstvene utakmice nakon što su igrači svjesno prekršili odredbe o karantinu.

Defanzivac Selika Boli Bolingoli odletio je u Španiju bez dozvole kluba, nije bio u samoizolaciji, a u nedjelju je igrao prvenstvenu utakmicu protiv Kilmarnoka. Škotska premijerka je takvo ponašanje nazvala "namjernim kršenjem pravila".

Bolingoli je izjavio da je "kriv zbog pogrešne procjene" i izvinio se. Javno izvinjenje poslao je i Seltik nazvavši postupke svog igrača "neobjašnjivim".

Svi igrači i osoblje prve ekipe Seltika dvaput su podvrgnuti testiranju i svi su rezultati bili negativni.

U Aberdinovom slučaju osmorica igrača su prekršili odredbu o izolaciji tako što su zajedno posjetili jedan bar koji se nalazi u žarištu epidemije covida-19.

Igrači su se izvinili, ali dvojica su bila pozitivna na koronavirus, dok su preostala šestorica u samoizolaciji.

"Najmanje što možemo da uradimo jeste da spriječimo Aberdin i Seltik da igraju u sljedećem kolu. Možete to smatrati žutim kartonom. Sljedeći put ćete dobiti crveni karton, drugog izbora neće biti", izjavila je Nicola Sturdžen.

Bonus video: