Brkati boem

Antonjin Panenka vodio je Čehoslovačku do titule u Jugoslaviji 1976, penalom koji je ostao njegov trejdmark

0 komentar(a)
Foto: Fifa
Foto: Fifa

Čehoslovačka je 1970. godine služila kao topovska hrana Brazilu, Engleskoj i Rumuniji na Svjetskom prvenstvu Meksiku, a onda je propustila naredna dva velika takmičenja.

Šest godina kasnije, 1976, država koje više nema postala je prvak Evrope u Beogradu.

Šta je ključ takvog preporoda? Selektor Vaclav Ježek je, za razliku od svog prethodnika Marka Jozefa, glavnu ulogu dodijelio jedinom pravom virtuozu - Antonjinu Panenki.

Kreator igre i prvi boem praškog Bohemijansa stigao je u Jugoslaviju sa samo 13 reprezentativnih nastupa, a onda je pokazao kakva je klasa.

Fenomenalnom igrom na sredini terena vodio je tim u dvije teške bitke od po 120 minuta, u polufinalu protiv Krojfove Holandije i u finalu sa SR Njemačkom, na čelu sa Francom Bekenbauerom.

Finale na Marakani se nalazi u svim enciklopedijama, 45 godina kasnije još je aktuelno...

Čehoslovačka je nakon 25 minuta vodila 2:0, Njemci u 28. smanjili na 2:1, a onda po starom običaju izjednačili kad je slavlje na tribinama već počelo - minut prije kraja.

U produžecima nije bilo šansi, pa su prvi put na velikim takmičenjima penali odlučivali pobjednika. Svi su redom bili precizni do četvrte serije, kada je Diter Miler poslao loptu iznad gola.

A onda je na red došao simpatični brkonja.

Nonšalantno je prišao lopti i uradio nešto po čemu ga je svijet zapamtio - sačekao je da se kontroverzni Sep Majer baci u stranu, a potom potkopao loptu i u visokom luku je plasirao po sredini gola. Majer se hvatao za glavu, Čehoslovaci pali u delirijum i legenda je rođena.

Taj potez, koji su mnogi poslije kopirali, i dalje nosi ime svog kreatora - Panenke.

"Niko do tada nije tako pucao penal. Pala mi je na pamet ta ideja, jer sam na treninzima Bohemijansa bezuspješno pokušavao da savladam velikog prijatelja Zdenjeka Hrušku. Stalno smo se kladili u kriglu piva ili čokoladu, ali je Zdenjek bio toliko dobar golman da je više šuteva branio, nego što sam ja pogađao", govorio je Panenka.

Jedna neprespavana noć je, međutim, presudno uticala na stvaranje mita.

"Noć sam proveo pokušavajući da smislim način da ga nadmudrim. Tada sam odlučio da se jednostavno zaletim ka lopti i samo je blago potkopam".

Panenka je od 1967. do 1981. nosio dres svog Bohemijansa, a potom je otišao u Austriju, gdje je igrao do svoje 45. godine!

Bonus video: