Francuski vitez

Mišel Platini je 1984. fantastičnom individualnom rolom (devet golova) odveo Francuze do evropskog trona

0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Dvije godine patili su Francuzi zbog šokantnog poraza od najvećeg rivala Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva.

U jednom od najdramatičnijih mečeva u istoriji, “trikolori” su 1982. godine u Španiji vodili 3:1 u produžecima, ali su dozvolili upornim Njemcima da izbore penale, u kojima su slavili 5:4.

Magični četvorougao Mišel Platini - Alan Žires - Žan Tigana - Luis Fernandez (taj nadimak dodijelili su im novinari) čekao je novu šansu. Prva je stigla dvije godine nakon “nacionalne tragedije” - na Evropskom prvenstvu.

Francuska je ugostila sedam najboljih reprezentacija Starog kontinenta “drim-tim” Mišela Idalgoa spremao se u pohod na krunu, a jedan igrač je u tom fenomenalnom sastavu bio ispred svih - naravno, riječ je o Platiniju.

“Kakav je to bio kreator igre! Mogao je da proturi loptu saigračima kroz iglene uši, a o njegovoj smirenosti u kaznenom prostoru ne bi trebalo ni trošiti riječi”, govorio je legendardni kapiten Mančester junajteda i engleske reprezentacije Bobi Čarlton.

Platini je 1973. debitovao za prvi tim Nansija, iako je koju godinu ranije na rutinskim pregledima ustanovljeno da ima problema sa disanjem i da mu je srce suviše slabo da bi se ozbiljno bavio fudbalom.

U Nansiju se zadržao do 1979, potom tri sezone proveo u Sent Etjenu i onda postao glavni igrač Juventusa...

“Rođen sam kao fudbaler. Na ulici sam stvoren, ona mi je pomogla i da pobijedim zdravstvene probleme”, govorio je Platini, koji je na EP 1984. u grupi dao jedan gol Dancima, a Belgiji i Jugoslaviji po tri.

Nacija je bila u delirijumu...

Platini u Francuskoj ima status božanstva. Taj položaj najviše je zaslužio u nevjerovatnom polufinalu sa Portugalom na marsejskom “Velodromu” - 23. jun 1984. godine ostaće upisan u svim istorijatima.

“Trikolori” su razbili Portugal u prvom poluvremenu, ali su samo jednom pogodili (Žan-Fransoa Domerk). Rui Žordao je potom izborio produžetke, a onda u osmom minutu nastavka šokirao prepuni stadion u najvećem lučkom gradu Francuske.

Do 114. minuta Francuzi su strepili, a onda je na scenu stupio njihov idol - izbjegao je start portugalskih defanzivaca i pronašao samog Domerka, koji je ugurao loptu u mrežu za 2:2.

Svi su se spremali za penale, za novu dramu... Minut prije kraja Tigana je šutirao, a na odbijenu loptu natrčao je Platini i smireno je poslao u gol.

Finale sa Španijom bilo je samo formalnost, a Platini je devetim golom na turniru prigrabio titulu najboljeg strijelca i dao zadatak nasljednicima da ga prestignu.

Bonus video: