Kristijano Ronaldo i portugalsko ljeto

Ronaldu je 2016. uspjelo ono što nije čak ni portugalskom velikanu Euzebiju

82 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Prvi put u istoriji fudbaleri Portugala osvojili su titulu šampiona Evrope.

U finalu na „Stad de Fransu”, 10. jula 2016. godine, nakon produžetaka savladali su domaćina Francusku, a jedini gol postigao je Eder u 109. minutu.

Portugalci na turniru nisu briljirali, u grupi su remizirali sa Mađarskom, Austrijom i Islandom i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije prošli u osminu finala.

U prvom meču nokaut faze, nakon produžetaka, golom Kvarežme u 119. minutu, minimalnim rezultatom savladali su Hrvatsku, u četvrtfinalu su poslije izvođenja penala savladali Poljsku, a jedinu pobjedu u regularnom toku ostvarili su polufinalu, kada su sa 2:0 eliminisali najprijatnije iznenađenje turnira - Vels.

Finale sa Francuskom ostalo je upamćeno i po povredi Kristijana Ronalda, koji je zbog povrede u 25. minutu u suzama izašao sa terena.

Ostatak meča proveo je kraj terena bodreći saigrače i na kraju dočekao ono što nije uspjelo čak ni velikom Euzebiju - sa reprezentacijom je osvojio trofej na velikom takmičenju.

Ronaldo u finalu nije mnogo pomogao na terenu, više savjetima sa klupe, ali je tokom samog turnira bilo obrnuto - neke rekorde je izjednačio, a neke nove i postavio.

Postigao je tri pogotka i izjednačio se na vječnoj listi sa Mišelom Platinijem po broju golova na evropskim prvenstvima.

Obojica su ukupno po devet puta tresli mreže, ali je Platini svih devet pogodaka postigao tokom EP 1984. godine. Ronaldo je, međutim, jedini igrač koji je bio strijelac na četiri različita EP.

Takođe, Ronaldo je prije pet godina postao fudbaler sa najviše odigranih mečeva na EP. Ima ih 21, tri više od dotadašnjeg rekordera, Njemca Bastijana Švajnštajgera.

Na prošlom Euru Ronaldo je prestigao Luisa Figa i postao portugalski fudbaler koji je odigrao najviše mečeva sa kapitenskom trakom oko ruke. Figo je do tada bio rekorder sa 128 utakmica.

Ipak, jedan Ronaldov rekord je morao biti oboren tog ljeta, a „krivac” je Renato Sančes, koji je sa 18 godina i 328 dana postao najmlađi igrač, koji se pojavio u jednom finalu EP.

Ronaldo je rekord držao od 2004. godine kada je sa Portugalcima u finalu, na domaćem terenu, izgubio od Grčke.

Bonus video: