"Politička dimenzija" Vlahovićevog transfera: Dan žalosti u Firenci

„Mi smo na televiziji uživo, pa moram da pokušam da ne psujem“, rekao je bivši premijer Renci za TV La7 na pitanje šta misli o dogovoru

9601 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izvjestan prelazak Dušana Vlahovića iz Fiorentine u Juventus dobio je i "političku dimenziju".

Gradonačelnik Firence Dario Nardela tvrdi da prelazak srpskog napadača u Torino „gazi i ponižava“ strast navijača Fiorentine, dok je bivši premijer Mateo Renci to nazvao „danom žalosti“.

Juventus će za Vlahovića dati 67 miliona eura plus osam miliona bonusa za učinak, što će zadovoljiti traženu cijenu od 75 miliona.

„Mi smo na televiziji uživo, pa moram da pokušam da ne psujem“, rekao je bivši premijer Renci za TV La7 na pitanje šta misli o dogovoru.

„Ovo je kao dan žalosti u Firenci. Imao sam 15 godina kada je Roberto Bađo prodat Juventusu i bio sam dio protesta na trgu Savonarola.

„Apsolutno sam bijesan. Zašto Fiorentina uvijek mora sve da prodaje Juventusu", rekao je Renci.

Vlahovićev transger je posljednji u nizu, poslije Federika Bernardeskija i Federika Kijeze, ali nijedan nije izazvao reakciju kao onaj iz 1990. kada je Bađo, jedan od najboljih italijanskih fudbalera svih vremena, pojačao redove najvećeg rivala "viole".

Aktuelni gradonačelnik Firence Nardela krivicu je svalio na igrača.

„Kao navijač, ne mogu da poreknem da je razočaravajuće vidjeti našeg najboljeg igrača kako odlazi usred sezone, posebno da se pridruži timu koji je naš direktni rival za poziciju na tabeli Serije A“, rekao je Nardela za Gazeta delo Sport.

„Uopšteno govoreći, to je još jedan dokaz da se savremeni fudbal sve više udaljava od svojih navijača i osjećaja pripadnosti. Romantična ideja o igraču-simbolu je odavno nestala, ali još postoje određene vrijednosti i strast među navijačima Fiorentine, koje, nažalost, ovakvim situacijama gaze i ponižavaju".

Bonus video: