Čeferin o Superligi: Prvo su ideju lansirali usred pandemije, a sada usred rata, moram li da govorim o tim ljudima?

Čeferin je upozorio odmetničke klubove da će biti izbačeni iz Uefinih takmičenja ako nastave sa projektom Superlige

4006 pregleda 0 komentar(a)
Čeferin, Foto: Shutterstock
Čeferin, Foto: Shutterstock

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin kritikovao je danas Barselonu, Real Madrid i Juventus zbog njihovih stalnih pokušaja da osnuju evropsku Superligu, rekavši da ti klubovi žive u paralelnom svijetu.

Čeferin je govoreći na Poslovnom fudbalskom samitu u Londonu kritikovao tri kluba koji pokušavaju da proguraju ideju, nakon neuspješnog pokušaja prošlog aprila, usred ruske vojne intervencije u Ukrajini.

"Oni koji pričaju o Superligi ne pričaju o fudbalu. Muka mi je od tog nefudbalskog projekta. Prvo su svoju besmislenu ideju lansirali usred pandemije koronavirusa, a sada planiraju da pokrenu još jednu ideju usred rata. Da li moram još da govorim o tim ljudima? Oni očigledno žive u paralelnom svijetu. Pomažemo u užasnoj situaciji, a oni rade na takvoj vrsti projekta", rekao je Čeferin, prenio je Dejli Mejl.

"Oni mogu da plate koga god žele da napiše da je to lijep projekat, pun solidarnosti, da će biti dobročinstva prema malima. To su besmislice i to svi znaju. Jedan od njih me je poslije svega zvao i izvinio se, ali oni ponovo počinju. Za njih su navijači mušterije. Za nas su navijači - navijači", dodao je on.

Prvi projekat Superlige od 12 klubova predstavljen je prošlog aprila, ali je propao za 48 sati. Poslije oštrih kritika fudbalskih organizacija, klubova i navijača, iz projekta su se prvo povukli klubovi iz Premijer lige, a zatim i ostali, osim Juventusa, Real Madrida i Barselone.

Čeferin je upozorio odmetničke klubove da će biti izbačeni iz Uefinih takmičenja ako nastave sa projektom Superlige.

"Oni mogu da igraju u svom takmičenju, niko im ne brani. Ali, ako igraju u svom takmičenju, oni ne mogu da igraju u našem takmičenju", naveo je predsjednik evropske kuće fudbala.

On je demantovao da su reforme Lige šampiona proširenjem grupa prema švajcarskom modelu surogat za Superligu.

"Svako ko poredi reforme Lige šampiona sa Superligom nije ozbiljan. Sada imamo 32 kluba u Ligi šampiona, plan je da imamo 36, sa više mjesta za manje i srednje plasirane lige", dodao je on.

Predsjednik španske Primere Havijer Tebas kritikovao je klubove koji žele Superligu, optuživši ih da "lažu više od Putina".

Predsjednik Juventusa Andrea Anjeli, koji će danas predstaviti novi projekat Superlige, bio je u publici na sastanku.

"Anjeli će morati to da objasni, ako ne objasni, onda će lagati. Prije nedjelju dana, mislim da je u njegovoj kući održan sastanak tri kluba. Engleskim klubovima je vrlo teško da budu dio ovog takmičenja pa prave Evropsku ligu sa dvije kategorije, a nacionale lige su u drugoj kategoriji. Ispašće dva ili tri kluba, ali uvijek će tu biti tri tima - Juventus, Barselona i Real Madrid. Biće teško da oni ispadnu", rekao je Tebas.

"Napravili su neprijatelje od Uefe i Premijer lige, čiji rast ide protiv njihovog modela. To znam, imam te informacije. Oni mogu da kažu šta god žele, ali oni na ovome rade. Svaki put kad čitam o tome... da budem iskren, mislim da oni lažu više od Putina. Tvrde da uvođenje tog takmičenja neće uticati na domaće lige. Mi onda mora da smo idioti, mora da smo glupi, ali kažemo da će štetiti domaćim ligama. Za mene je to uvreda, osjećam se poniženo. Napraviće ogromnu štetu", dodao je on.

Tebas je istakao predsjednika Reala Florentina Peresa za vođenje projekta Supelige.

"Peres je već rekao, on želi da bude glavni. Ostali ne bi trebalo da brinu, daće nam samo mrvice. To je ukratko Super liga, niz klubova sa imovinom i bogatstvom koji žele da dominiraju nad ostalima", rekao je Tebas.

Bonus video: