Alegrijevo "ne" i Peresova luda ideja: Kako se Anćeloti uopšte vratio u Madrid

Don Karleto i "kraljevski klub" - tandem koji može sve ove sezone

34533 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da je Maks Alegri ljetos rekao "da" Florentinu Peresu, umjesto što je sjutradan promijenio odluku zbog poziva Juventusa, Karlo Anćeloti danas vjerovatno ne bi ni bio stanovnik Madrida.

Fudbalski svijet je bio u šoku kada je Karleto napustio mirnu luku u Evertonu i preuzeo Real po odlasku Zinedina Zidana, ali ispostavlja se da je Peres tog 1. juna 2021. napravio potez koji bi Italijani nazvali kratko i jasno - capolavoro, u prevodu remek-djelo.

"Imali smo dogovor, a onda je stigla ponuda Juventusa. Pozvao sam već ujutru Peresa i rekao mu da ipak ne dolazim jer me zvao Juve", rekao je Alegri.

Tek tada se pojavila ideja o povratku Anćelotija. Luda ideja, pogotovo što je 62-stručnjak raskinuo ugovor sa "karamelama" da bi mogao da ispoštuje Peresa.

"Kraljevski klub" je prošlog vikenda osigurao titulu prvaka Španije, a Anćeloti postao prvi trener u istoriji koji je osvajao trofej u svakoj od "liga petica".

Nakon što je slavio sa Milanom, Čelsijem, Pari Sen Žermenom i Bajernom.

I to je samo po sebi vrhunski rezultat, ali u Realu se trenerima uvijek sudi po onome što pokažu u Ligi šampiona.

Da li će Real 14. put postati prvak Evrope znaće se 28. maja nakon finala u Parizu protiv Liverpula, ali već sada je izvjesno da Peres nema nijedan razlog da na ljeto razmišlja o Karletovom nasljedniku.

"Ovo što ima Real nije moguće razumjeti ako niste unutra. Sve ovo što smo uradili u Ligi šampiona je teško objašnjivo, ali istorija kluba vas tjera da vjerujete da ovakve stvari mogu da se dogode", rekao je Anćeloti nakon spektakularnog preokreta protiv Mančester sitija.

Real je u polufinalu nokautirao Siti i Pepa Gvardiolu, i to mu je treći poduhvat i preokret ove sezone o kojem će se dugo pričati.

U osmini finala je eliminisao PSŽ, iako su ukupno 150 minuta dvomeča "sveci" bili dominantni.

U četvrtfinalu je pao aktuelni šampion Evrope Čelsi koji je u Madridu vodio 3:0 (nakon poraza 3:1 u Londonu), imao i zicer za 4:0 kada je Tibo Kurtoa zaustavio Kaija Haverca. A onda je uslijedio Realov nalet za veliki prolaz nakon produžetaka.

Ko je vjerovao da je Real ispucao sve zvjezdane momente u evropskoj sezoni - prevario se.

I Siti je imao kontrolu u revanšu na "Santjago Bernabeuu", vodio 1:0 i promašio dvije kolosalne šanse pet minuta prije kraja preko Džeka Griliša.

Potom je talija Rodrigo s dva pogotka okrenuo momentum...

Sve to vrijeme je Anćeloti, u prepoznatlivom stavu sa rukama u džepovima i sa podignutom obrvom, bio miran kao da je zna šta će da se dogodi.

"Ovaj preokret je donijelo stanje u svlačionici i naš odnos sa trenerom. Anćeloti je nas starije igrače pitao koga bi trebalo da promijeni u produžecima. To samo pokazuje kakav je trener i zašto toliko dobro vodi ekipu", poručio je Toni Kros.

Real teško gubi mečeve za pehar, a Anćeloti je sinoć osigurao plasman u 5. finale Lige šampiona u karijeri.

Ima tri trofeja (dva sa Milanom) i jedan sa "merengesima", a jedini poraz je utakmica koju nikada neće zaboraviti - duel sa Liverpulom u Istanbulu 2005. kada su "rosoneri" izgubili iako su vodili 3:0 na poluvremenu.

Podsjetio se tog meča nedavno i Anćeloti, u susret revanšu protiv Čelsija.

"Ne govorite da je gotovo čovjeku koji je izgubio u finalu nakon što je vodio 3:0", našalio se tada iskusni Italijan.

Ako postoji sezona u kojoj miriše da će mu se vratiti za šok iz Istanbula, onda je to ova. Ali, nešto se pita i Liverpul - jači i spremniji nego ikad da pokori Stari kontinent.

Bonus video: