Za nju nema zamjene u Čelsiju: Najmoćnija žena u svijetu fudbala ostaje i sa novim vlasnicima

U klubu, na poziciji direktorke, ostaje direktorica Marina Granovskaja, najmoćnija žena u svijetu fudbala, najbliža fudbalska saradnica Romana Abramoviča, koja tu funkciju obavlja od 2013. godine, a u klubu je od 2003.

9952 pregleda 2 komentar(a)
Marina Granovskaja, Foto: Chelsea
Marina Granovskaja, Foto: Chelsea

Čelsi će uskoro dobiti novog vlasnika - američki konzorcijum koji predvodi biznismen Tod Boli, koji je ponudio skoro pet milijardi za kupovinu londonskog kluba.

Ostalo je da Vlada Velike Britanije i Premijer liga daju zeleno svjetlo, što bi trebalo da bude formalnost, nakon što je Roman Abramovič potvrdio da ne traži novac od prodaje, te da će sredstva biti upotrijebljena u humanitarne svrhe.

Novi vlasnici obično postavljaju nove ljude, ali u Čelsiju neće biti tako, makar ne na najvažnijim funkcijama.

U klubu, na poziciji direktorke, ostaje direktorica Marina Granovskaja, najmoćnija žena u svijetu fudbala, najbliža fudbalska saradnica Romana Abramoviča, koja tu funkciju obavlja od 2013. godine, a u klubu je od 2003.

Ruskinja sa kanadskim pasošem je tokom skoro 20 godina donijela neke odluke koje su mijenjale istoriju kluba i koje su, na kraju, rezultirale trofejima, pa i dvostrukim osvajanjem Lige šampiona.

Ona je, recimo, najzaslužnija što je Didije Drogba ostao u Čelsiju i nakon 2009. godine, kada je dobio šest mečeva suspenzije iz Lige šampiona, zbog napada i vrijeđanja sudije Ovreboa u nezaboravnom meču polufinala sa Barselonom.

Čelsi je drastično oštećen, ali je Drogba, po mišljenju članova borda direktora, pretjerao i svi su, osim Granovskaje, bili za to da se sa njim raskine saradnja.

Granovskaja je, međutim, uspjela da se izbori sa svima, Drogba je ostao, naredne sezone postigao 29 golova, a 2012. sa Čelsijem osvojio prvu Ligu šampiona.

Abramovič joj je, nakon toga, dao ovlašćenje da govori u njegovo ime na sastancima, da ima završnu riječ u vezi svake odluke, na svim poljima – od ekonomskih, marketinških do fudbalskih.

Ona je od 2013. i sportski, i finansijski, i marketinški direktor…

Najzaslužnija je što je Čelsi 2017. godine potpisao ugovor sa kompanijom Nike, na 15 godina, za 70 miliona eura po sezoni, što je duplo više nego što je iznosio prethodni sa „Adidasom“.

Realizovala je transfer Edena Azara u Real, tako što je odbijala bukvalno sve ponude koje su stizale iz Madrida, sve dok nije ispunila svoj zahtjev – 100 miliona eura 2019. godine. Kako je Azar prošao u Madridu - dobro je poznato.

Tokom 2014. godine pokrenula je promjene u omladinskoj školi, iz koje su potekli Mejson Maunt, Ris Džejms, Kalum Hadson-Odoi, Temi Ejbraham...

Kolika je njena uloga možda najbolje govore i riječi proslavljenog asa i legende kluba Petra Čeha, koji je od prošlog ljeta šefa sportskih operacija.

„U našem klubu samo jedna osoba pravi dogovore i završava ih. To je Marina. Mi definišemo igrača koji nam treba i pokušavamo da promislimo da li on želi kod nas. Dalje, javimo se Marini i ona sve radi dalje. Nemam sumnju da je ona najbolja osoba za taj posao“, rekao je Čeh.

Bonus video: