Novi obrt: Mbape je sada bliži Parizu, šta god da odluči ponovo je promijenio fudbalsko tržište

"U avgustu prošle godine bili ste spremni da platite 200 miliona eura PSŽ-u za transfer, sada mi želimo tih 200 miliona jer nećete plaćati transfer", tako je navodno Mbapeova majka Fajza Lamari krajem ove godine poručila čelnicima Reala

7217 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kilijan Mbape je u ljeto 2017. godine, zajedno sa Nejmarom, promijenio fudbalsko tržište, nakon što je Pari Sen Žermen za njih dvojicu platio ukupno 400 miliona eura - Barsi 222 za Brazilca, Monaku 180 za tada talentovanog Francuza.

Pet godina kasnije, Mbape je izrastao u jednog od najboljih na svijetu, a njegova odluka gdje će nastaviti karijeru čeka se dugo, a trebalo bi da bude poznata u nedjelju.

Prema posljednjim informacijama, bliži je ostanku u PSŽ-u, nego odlasku u Real.

Kako god da bude, jasno je da će 23-godišnji napadač zajedno sa svojom majkom promijenio fudbalsku industriju.

Kako?

"U avgustu prošle godine bili ste spremni da platite 200 miliona eura PSŽ-u za transfer, sada mi želimo tih 200 miliona jer nećete plaćati transfer", tako je navodno Mbapeova majka Fajza Lamari krajem ove godine poručila čelnicima Reala.

Dakle, umjesto obeštećenja, novac ide igraču, kome na kraju sezone ističe ugovor.

Mediji navode da je isti zahtjev dobio i PSŽ, a kako navode ugledni mediji, s kim god da potpiše ugovor Mbape će dobiti veliki novac samo za potpis - danas se priča da je njegov aktuelni klub prtistao da mu uplati 300 miliona eura ako ostane, plus 100 miliona eura godišnje.

Postalo je jasno da fudbalska industrija priprema za novi scenario - mnogi veliki igrači odluče da do kraja ispoštuju ugovor sa aktuelnim klubovima, kako bi mogli da u pregovorima oko transfera povećaju svoju zaradu, s obzirom na to da su slobodni u izboru nove sredine.

Nakon isteka ugovora, Leo Mesi je otišao iz Barse, Điđo Donaruma iz Milana, isto planira i Osmane Dembele...

Kako njihov novi klub ne plaća transfer onda igrači zahtjevaju i na kraju dobiju veće plate, bonuse, komisije za agente i ostalo.

Zbog toga je i Erling Haland natjerao Mančester siti da ugradi klauzulu u ugovor da može da ode nakon dvije godine, kako bi imao sudbinu u svojim rukama.

U suštini izraz da neki fudbaler danas odlazi besplatno je nestao jer novac koji bi klub platio za transfera sada daje igraču.

Igrači su postali neka vrsta vlastitih kompanija.

Svoj klub potpuno izbacuju iz posla...

Bonus video: