Španska liga tuži Uefa i PSŽ zbog narušavanja pravila u "slučaju Mbape"

Predsjednik La Lige fudbal je nazvao igračkom kojom se sada igraju djeca i pljačkaju španske klubove

5012 pregleda 0 komentar(a)
PSŽ prema La LIgi nema finansijske rezulate da bi priuštio Mbapea, Foto: Reuters
PSŽ prema La LIgi nema finansijske rezulate da bi priuštio Mbapea, Foto: Reuters

Predsjednik La Lige Havijer Tebas najavio je tužbu protiv Uefe i Pari Sen Žermena zbog, po njemu, nezakonitog transfera, tačnije produženja ugovora Kilijanu Mbapeu, za kojeg je veliko interesovanje pokazivao najveći klub u Španiji i svijetu, Real Madrid.

"Španski šampionat previše trpi činjenicu da ga otvoreno pljačkaju. Može li PSŽ ispuniti zahtjeve finansijskog fer-pleja? Ovo što sada gledamo je da sigurno ne može a jesam li ljubomoran što Katar nije uložio u Španiju? Naravno da nisam jer isto kažem i za Almeriju, koja je u vlasništvu Saudijske Arabije. Državni klubovi destabilizuju fudbal i jednaka su mu prijetnja ako Superliga", kazao je Tebas.

Mbape je za astrononmsku platu i bonuse, najveće u istoriji sporta prihvatio da produži ugovor sa prvakom Francuske, iako je njegova davnašnja želja da igra u Realu.

"Moramo se stvarno boriti i to u kontinuitetu, jer nam se fudbal pljačka pred očima. Postupci državnih klubova PSŽ-a, Mančester sitija.., ugrožavaju ekonomsku stabilnost evropskog fudbala i stotine hiljada radnih mjesta, kao i integritet takmičenja - ne samo međunarodnih nego i domaćih. Podnosimo tužbu protiv PSŽ-a i UEFA", saopštila je La Liga.

"Nadali smo se da će se Naser Al-Kelaifi, koji je postao član Izvršnog odbora UEFA-e i Zajednice evropskih klubova, u budućnosti odustati od štetne prakse ali ulaganja u PSŽ su nastavila biti nezamisliva. To nije normalno. Državni klubovi ne poštuju i ne žele ​​pravila tako važne oblasti kao što je fudbal, a ona su važna zaštiti stotinu hiljada radnih mjesta, manjih klubova... Ponašanje predsjednika PSŽ-a evropski fudbal vodi u opasnost stvaranju Evropske Super lige."

Tebas je odavno počeo sa kritikom državnih klubova, koji koriste proceduralne propuste da nezakonito ulažu.

"Fudbal je igračka, sada se sa njim igraju djeca!. Naftni novac slomio je temelje i otvorio novi bunar svjetskog fudbala", grmio je Tebas još kod rekordnog transfera Nejmara u PSŽ, 2017. godine

A posljedica sipanja bogatih država u svoje klubove je da drugi koji žive do tržišta traže više za sponzorske ugovore, iako je publike manje. Stvara se monopol na tržištu, na kojem mogu opstati samo najveći i najpopularniji klubovi, kojima je problem napravila i pandemija i iz nje je malo klubova izišlo neokrznuto, poput Reala, Liverpula ili Čelsija, kojem je rat u Ukrajini napravio ogroman probelm zbog sankcija vlasniku Romanu Abramoviču.

Bonus video: