Liverpul - Real Madrid: Finale najveće magnitude

Real Madrid večeras u Parizu igra za 14. titulu prvaka Evrope, Liverpul se bori za sedmu. Sastaju se timovi koji su kombinovano igrali 25 finala Lige šampiona (21 sat)

31075 pregleda 19 komentar(a)
Fudbaleri Reala na sinoćnjem treningu, Foto: Reuters
Fudbaleri Reala na sinoćnjem treningu, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Real Madrid je najtrofejniji evropski klub i rijetko gubi u finalima Lige šampiona - od 16 utakmica za titulu prvaka Evrope, izgubio je samo tri.

Dobio je posljednjih sedam, a nestvarna serija “kraljevskog kluba”, ali i cijela jedna era, počela je mitskim golom Predraga Mijatovića 1998. u Amsterdamu protiv Juventusa (1:0).

Real, dakle, rijetko gubi u finalima, ali je posljednje izgubio od - Liverpula. Bila je 1981. godina kada su “redsi” slavili 1:0 golom Kenedija, a na klupi Mariđana sjedio Vujadin Boškov.

- Prvo finale kojeg se sjećam - kaže nam Dan King, novinar britanskog “Sana”, veliki navijač Liverpula dok u pres-sali “Stad d’ Fransa” priprema tekst za večernje izdanje svog lista.

Istorija nastavlja da se poigrava, kada je Real pomenute 1981. izgubio od Liverpula, finale se igralo u Parizu. Previše sličnosti, ali i jedna razlika - dva giganta su se sudarila na “Parku prinčeva”, na uglu Bulonjske šume, dok se večeras sastaju u Sen Deniju.

- Sen Deni nije Pariz - kaže uz osmijeh francuska fudbalska legenda Tjeri Anri.

U poznatom predgrađu na sjeveru Grada svjetlosti, negdje na polovini puta od centra Pariza do aerodroma “Šarl de Gol”, prije četvrt vijeka je zablistala arena na kojoj je Francuska 1998. osvojila prvu titulu svjetskog prvaka.

Tu, na “Stad d’ Fransu”, 2006. se već igralo finale Lige šampiona u kojem su akteri bili španski i engleski klub (Barselona pobijedila Arsenal 2:1), dok se večeras sudaraju tim koji “ne gubi u finalima” i tim koji “pobjeđuje Real u finalima”.

LIga šampiona grafik
foto: Graphic News

Nije, međutim, uvijek bilo tako, Real i Liverpul sastali su se još jednom u klupskoj utakmici godine, ne tako davno, 2018. kada su Madriđani u Kijevu slavili 3:1.

Serhio Ramos je u otvaranju meča povrijedio Mohameda Salaha (navijači Liverpula se kunu - namjerno), golman Liverpula Karijus imao je užasnu noć koja mu je obilježila karijeru, ušao je Garet Bejl i Real je osvojio 13, zasada posljednju titulu.

- Vjerujem da smo naučili iz te utakmice, da smo sazreli. Mnogo smo od tada porasli kao tim - kaže trener Liverpula Jirgen Klop.

Real ima priliku da dopiše istoriju, osvoji nestvarnu 14. titulu i duplira učinak koji ima najbliži pratilac u Ligi šampiona, Milan (sedam).

Uz rame Milanu, međutim, večeras može da stane Liverpul. Klub iz grada Bitlsa igra za sedmi pehar prvaka Evrope, da potvrdi ono što je postao još 70-ih godina prošlog vijeka, fudbalska institucija nad institucijama.

"Obećavam da će moj tim pružiti sve od sebe, ne obećavam pobjedu. Ko to može da obeća? Reći ću samo da imamo dobre šanse - istakao je Karlo Anćeloti, koji ima priliku da postane prvi trener u istoriji sa četiri trofeja Lige šampiona.

Dva je osvojio sa Milanom, jedan sa Realom, a jedino finale izgubio je od - Liverpula, kada je sjedio na klupi Milana u čuvenom finalu u Istanbulu 2005.

- Ali pobjedio sam ih 2007”, podsjetio je Anćeloti na trijumf Milana nad Liverpulom u finalu 2007. u Atini (2:1).

Mnogi istorijski podaci prepliću se pred veliku utakmicu na obali Sene, a “magnitudu” finala dovoljno opisuje podatak da su dva tima kombinovano do sada igrali 25 finala.

Većina igrača Reala - četiri, uz četiri trijumfa, većina igrača Liverpula dva - uz jednu pobjedu, protiv Totenhema prije tri ljeta u Madridu.

- Spremam li iznenađenje? Nema iznenađenja - kada bih mojim igračima pred ovaj meč pokušao da predstavim nešto novo, pomislili bi da sam nervozan, a ja zaista nisam - kazao je Klop.

Pres-konferencije pred ovakve utakmice obično ne donose velike riječi, oba trenera su djelovala vrlo opušteno, posebno Anćeloti koji je upadicama i pošalicama dobro zasmijavao predstavnike “sedme sile”.

Klop je sa sobom pred novinare izveo bekove - Aleksander-Arnolda i Robertsona, Anćeloti takođe defanzivce - golmana Kurtou i momka koji će večeras posljednji put obući dres Reala, ako uopšte zaigra, legendarnog beka Marsela.

Liverpul je blagi favorit po bukmejkerima u finalu u kojem zapravo favorita nema - posebno kada je na drugoj strani klub koji nikad ne možete da otpišete.

Bonus video: