Crnogorac u ruskom fudbalu, Marko Rakonjac: Iz Moskve sanja Seriju A

U razgovoru za ruske medije, 22-godišnji napadač je kazao da je prije moskovskog kluba imao ponudu Udinezea, o čemu su pisali i italijanski mediji, te da mu je san da jednog dana i zaigra u Seriji A

5983 pregleda 4 komentar(a)
Marko Rakonjac na meču sa Zenitom, Foto: FC Zenit
Marko Rakonjac na meču sa Zenitom, Foto: FC Zenit

U trenutku kada ogromna većina fudbalera izbjegava dolazak u Rusiju, a brojni stranci su napustili zemlju, Marko Rakonjac, crnogorski reprezentativac, karijeru je nastavio u Moskvi.

Još u aprilu je dogovoren njegov transfer iz Čukaričkog u Lokomotivu, vrijedan 2,5 miliona eura.

U razgovoru za ruski Matchtv, 22-godišnji napadač je kazao da je prije moskovskog kluba imao ponudu Udinezea, o čemu su pisali i italijanski mediji, te da mu je san da jednog dana i zaigra u Seriji A.

Kako je, onda, došlo do odlaska u ruski fudbal.

"Tri dana prije transfera pojavila se Lokomotiva. Prva razmišljanja su mi bila da je to veoma jako prvenstvo, a u fizičkom smislu vjerovatno jedno od najtežih. Prva asocijacija na zemlju bila je da je u Rusiji veoma hladno. I, naravno, Moskva, metropola poznata u cijelom svetu. Od ruskih igrača, Aršavin mi je odmah pao na pamet", kazao je Rakonjac, a na pitanje da li je bio zabrinut za svoju bezbjednost, odgovorio je:

"Nisam osjećao strah, prije bih rekao da je bilo opreza. Ali nakon razgovora sa ljudima iz rukovodstva, svi strahovi su raspršeni. Sve su objasnili i ispričali kako vide dalji razvoj kluba. Rodbina je u početku bila zabrinuta, ali nakon potpisivanja preliminarnog ugovora, došao sam sa ocem u Rusiju. Mislim da je klub želio da adaptacija prođe brže. Ovdje sam konačno shvatio da nema problema".

Interesovanje Udinezea je bilo jako...

"Nije postojalo samo interesovanje Udinezea, već i još dva strana kluba. Ali , Čukarički je odlučio da pauzira u pregovorima, jer se šampionat bližio kraju, sve više sam davao golove. Nisu željeli da se niz završi zbog prve ponudi za transfer. Rekli su mi: 'Sačekajmo, koje će još opcije biti'. Kasnije se pojavila Lokomotiva – djelovala je najkonkretnije i najbrže. Sa Udinezeom smo razgovarali duže, ali nisu bili tako dinamični. Volio bih da igram u Seriji A. To je moj san. Ali mislim da sam uradio pravu stvar – Loko ima sve za razvoj mladog igrača", kaže Bjelopoljac.

Na pitanje novinara zašto u Crnoj Gori vole Rusiju, odgovorio je:

"Rusija je u očima Crnogoraca velesila, ali ne samo u uobičajenom smislu te riječi. I to u svakom smislu – u ekonomskom, kulturnom i tako dalje. Vidjeti Moskvu i posjetiti je bar jednom san je svakog Crnogorca. Naravno, u Moskvi radi mnogo ljudi iz Crne Gore, a u Crnoj Gori živi mnogo Rusa. Rusija nam igra ulogu, recimo, starije sestre. Ja sam vaspitan da Crna Gora, Srbija i Rusija imaju zajedničku istoriju".

Rakonjac je otkrio i da mu je idol Karim Benzema.

"Nikada nisam volio klasične centarfore. Sviđali su mi se oni koji učestvuju u igri, imaju asistencije. Pokušavam i sam da igram tako. A Benzema je i izuzetan strijelac. Njegova svestranost je nevjerovatna. Neću reći da je najbolji igrač našeg vremena. Ipak, tu su još Mesi i Ronaldo, ali je prošle sezone definitivno igrao na većem nivou od njih dvojice", kazao je Rakonjac.

Bonus video: