Razočaravajući septembar: "Hrabri sokoli" pokvarili sve dobro što su uradili u junu

Fudbalska reprezentacija Crne Gore izgubila u posljednjem meču B Lige nacija od Finske pod Goricom (2:0), pa je grupu završila na trećem mjestu čime je nestala svaka nada da bi na kraju mogla da se nađe u baražu za Evropsko prvenstvo

22434 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Crnogorski fudbaleri su pokvarili utisak u B Ligi nacija, sve ono dobro što su uradili u junu, kada su u četiri meča osvojili sedam bodova, palo je u drugi plan, jer su septembar i dueli sa Bosnom i Hercegovinom i Finskom pokazali i potvrdili sve mane i probleme, često i nemoć u momentima kada su bodovi neophodni.

Crna Gora je u petak u Zenici lako pala protiv Bosne i Hercegovine, a večeras u duelu sa Finskom kod kuće (0:2) naišla na bolji tim koji je vjetar u leđa dobio tako što je više od 70 minuta imao igrača više.

Po pravoj provali oblaka i teškom terenu pod Goricom je već u 17. minutu isključen Žarko Tomašević, onda su redom zbog povreda “otpadali” Risto Radunović i Sead Hakšabanović, potom je taktički zamijenjen i Stevan Jovetić...

Sve to je donijelo i veliku nervozu u crnogorskom timu, pa je već nakon tridesetak minuta fudbala moglo da se nasluti da će i ova kampanja rezultatski biti neuspješna.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Boris Pejović

Epilog je - “hrabri sokoli” su drugim porazom u tri dana, drugim i od Finske u ovom ciklusu, B Ligu nacija završili na trećem mjestu (sa istim brojem bodova i boljim međusobnim skorom od Rumunije), bez šansi da se kasnije možda nađu u baražu za Evropsko prvenstvo.

"Dobro smo ušli u meč, imali šansu, inicijativu... Ne želim da pričam o suđenju, ali mislim da je moglo da se pogleda kroz prste Tomaševiću kod jednog od dva žuta kartona. Taj detalj je promijenio meč, dali smo sve da sačuvamo nulu, nismo uspjeli", rekao je Jovetić i osvrnuo se na izmjenu u 33. minutu:

"Ekipa je uvijek na prvom mjestu, šef je tako odlučio, a naravno da sam htio da igram. Ipak, uslovi su bili takvi, bilo je bolje da uđe vezista", dodao je napadač Herte.

Naša selekcija je nekako preživjela prvo poluvrijeme u kojem je Finska sve vrijeme bila opasnija i konkretnija, imala i dvije ozbiljne šanse preko Olivera Antmana i Temua Pukija, a na drugoj strani je samo Jovetić tražio put do mreže.

Pokušao je maestralno iz prve u 13. minutu na centaršut Stefana Mugoše, ali je Lukas Hradecki dobro reagovao...

Milan Mijatović je u prvom dijelu zaustavljao goste, a na startu nastavka je Finska jasno krenula u nalete da što prije dođe do prednosti.

Uradila je to već u 47. kada je mrežu zatresao Antman, debitant u finskom A timu, a tačku na neizvjesnost stavila u 53. golom Benjamina Kalmana.

Meč je u tom trenutku bio praktično riješen, Crna Gora je tek na mahove pokušavala da stvori situacije na polovini rivala, ali najveća gužva koja je napravljena donijela je isključenje selektora Miodraga Radulovića u 67. minutu.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Boris Pejović

"Sve je od starta krenulo loše, već u 13. minutu su nam dvojica štopera dobili žute kartone, onda u 17. smo ostali sa igračem manje. Finska je dobar protivnik, teško je da joj parirate u takvoj situaciji, onda su se nadovezale i dvije povrede... Pokušali smo sve, ali početak drugog dijela je riješio utakmicu", istakao je Srđan Kljajević, prvi Radulovićev saradnik.

Posljednja nada da meč dobije uzbudljiviji finiš je u 88. i 90. minutu kada su dobre šanse imali Uroš Đurđević, Driton Camaj i Saša Balić.

CRNA GORA - FINSKA 0:2 (0:0)

Podgorica - Gradski stadion. Gledalaca: 2.607. Sudija: Fransoa Leteksje (Francuska). Strijelci: Antman u 47. i Kalman u 53. minutu. Žuti kartoni: Tomašević, Vujačić, Jovetić, Vešović, Đurđević (Crna Gora), Kairinen, Hostika (Finska). Crveni karton: Tomašević u 17. minutu.

Crna Gora: Mijatović - Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović (25. Balić) - Jovović (62. M. Vukčević), Janković, N. Vukčević, Hakšabanović (33. Camaj) - Jovetić (33. Šćekić), Mugoša (62. Đurđević).

Finska: Hradecki - Vaisanen, Ivanov, R. Jensen - Alho, Kamara, Kairinen, Lingman (46. Pohjanpalo), Antman (89. Soiri) - Kalman (74. Hostika), Puki (74. Fors).

Bonus video: