Ko je Enco Fernandes, Čelsijev zalog za budućnost: Obilježio Mundijal, Benfika mu dala Euzebijev dres sa brojem 13

Čelsi oborio rekord Premijer lige i za 121 milion eura iz Benfike doveo najboljeg mladog igrača sa Mundijala u Kataru

10290 pregleda 1 komentar(a)
Enco Fernandes, Foto: Reuters
Enco Fernandes, Foto: Reuters

U septembru prošle godine Enco Fernandes je odigrao prvi meč za reprezentaciju Argentine. Debitovao je u prijateljskom susretu protiv Hondurasa, potom igrao protiv Jamajke i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a onda je uvršten na spisak putnika za Mundijal u Kataru.

Na najvećoj pozornici 22-godišnjak je je zablistao. Lionel Mesi je vodio Argentinu do svjetske titule, treće u istoriji, a ogromnu pomoć imao je u ofanzivcu, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača na planetarnoj smotri. Fernandes je na startu, protiv Saudijske Arabije i Meksika ulazio sa klupe, ali je upravo protiv Meksikanaca, u bitnom meču, postigao gol i do kraja šampionata učvrstio svoju poziciju u startnoj postavi "gaučosa".

"Mnogo je napredovao. Zadovoljni smo njegovim doprinosom. Mnogo dobrih stvari je uradio, ali može još da napreduje. Budućnost je pred njim", ocijenio je nakon Mundijala selektor "gaučosa" Lionel Skaloni.

I Lionel Mesi je imao samo lijepe riječi za saigrača nakon Mundijala.

"On je impresivan, spektakularan fudbaler. Važan je za našu ekipu."

A poslije Mundijala Fernandes je bio glavna zvijezda na tržištu. Klubovi su se raspitivali, ali je Čelsi bio najuporniji i u samom finišu prelaznog roka za 121 milion eura mladog Argentinca doveo iz Benfike. Fernandes je potpisao do 2031. godine i postao najskuplji transfer u istoriji Premijer lige. Dosadašnji rekord držao je Džek Griliš, koji je iz Aston Vile u Mančester siti stigao za 117,5 miliona.

Fernandesov napredak je impresivan. Debitovao je za River Platu 2019. godine, a jednu sezonu je igrao na pozajmici u Defensa i Hustisiji. Potom se vratio i u dresu "milionera" na narednih 28 utakmica postigao 10 pogodaka.

"Bio je prilično inteligentan igrač kada sam ga ugledao. Rekao sam trenerima Rivera da u San Martinu postoji fudbaler koji je nevjerovatno dobar. Kazali su mi da ga dovedem. Tražio sam gdje živi, pronašao kuću i razgovarao sa njegovima roditeljima. U početku su oklijevali, jer je Enco bio mlad. Ali, na kraju su popustili i uspjeli smo da ih ubijedimo da se Enco preseli u River Platu", rekao je jednom prilikom Pablo Eskivel, koji je otkrio Fernandesa.

Benfika ga je kupila ljetos i dala mu dres sa brojem 13, koji je nosio Euzebio, legenda kluba. Na 29 utakmica u svim takmičenjima je postigao četiri pogotka, imao je sedam asistencija, a bio je proglašen za najboljeg veznog igrača Primeire u avgustu, oktobru i novembru. Takođe, bio je jedan od glavnih igrača Benfike u Ligi šampiona, gdje je klub u grupi sa Pari Sen Žermenom i Juventusom izborio plasman u nokaut fazu.

"Ja sam igrač sa dobrom tehnikom i dobrim pasom. Krasi me jak šut i vizija. A da bih igrao u najjačim ligama moram da nastavim da radim i napredujem", objasnio je mladi Argentinac.

Fudbalski stručnjaci smatraju da je Fernandesa nemoguće staviti na samo jednu poziciju. Može da bude kreativac, plejmejker, koji loptama hrani napadače, a odlično igra i sa loptom. Takođe, nisu mu strani ni defanzivni zadaci. Koliki je njegov uticaj bio na igru Argentine na Mundijalu govori činjenica da je imao više dodira sa loptom od Lionela Mesija (558 naspram 524). U Kataru je na sedam utakmica imao 87,6 odsto uspješnih dodavanja, stvorio je šest šansi, imao osam šuteva, a jedan je završio u mreži.

"Mnogo je napredovao i sreaćn sam zbog njega, jer ima čitav svijet ispred sebe. Kada vas mnogo hvale, onda je teško ostati na zemlji. On ima potencijal da napreduje", ocijenio je jednom prilikom Marselo Galjardo, koji je Fernandesa trenirao u Riveru.

Kreativnost, ali i raznolikost je ono što je Fernandesa učinilo zanimljivim evropskim klubovima. U svemu tome jedna stvar se ističe - dinamičan je igrač, uvijek traži loptu, a čim je primi ubrzava i širi igru, a svojim dodavanjima siječe protivničku odbranu. Imao je veliku slobodu u veznom redu Benfike, a ako nije asistirao ili postizao gol, onda je učestvovao u akcijama koje su prethodile pogotku.

Ono što ga takođe krasi je dobro kretanje bez lopte, čitanje prostora, ali i energija, smatraju stručnjaci. Pokriva teren i spreman je na presing.

Čelsi je ove sezone imao mnogo problema u veznom redu. Fernandesovo kretanje kao i dodavanja mogli bi lako da otključaju protivničku odbranu. Pitanje je samo da li će imati slobodu kao u dresu Benfike ili će ga Grejem Poter "zaključati" na jednoj poziciji.

Bonus video: