Crna Gora u Razgradu, meč koji (ne) odlučuje, Radulović: Bitno je da krenemo pozitivno

"Neće ovaj meč ništa odlučiti, a momci su veoma motivisani, tako da im neću nametati dodatni pritisak. Međutim, bitno je da se krene pozitivnim rezultatom, jer to podiže atmosferu u i oko reprezentacije. Želimo pozitivnu energiju od starta", istakao je selektor "hrabrih sokola"

10129 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dug, pa i naporan, a u današnje vrijeme i neobičan put - čarter letom od Podgorice do Varne, pa autobusom, sat i po, do Razgrada - kao da je simbolično najavio i kakav put čeka fudbalsku reprezentaciju Crne Gore u novom takmičarskom ciklusu.

Crna Gora u petak od 18 sati otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u intrigantnoj grupi, u kojoj nema ni unaprijed dobijenih, a ni izgubljenih mečeva.

Takav je i premijerni, protiv Bugarske.

"Nema izrazitih favorita, kao u nekim ranijim ciklusima kad su to bile Holandija, Engleska... Poštujemo Srbiju i Mađarsku, poštujemo Bugarsku i Litvaniju, ali trudićemo se da iskažemo naš kvalitet prije svega", rekao je selektor Miodrag Radulović.

Crna Gora i Bugarska su timovi koji iz trećeg i četvrtog plana žele da iznenade "papirnate" favorite, Srbiju i Mađarsku, pa bi zato međusobni duel na startu mogao, na neki način, da bude i kvalifikacioni.

Tako, međutim, ne misli selektor Radulović.

"Neće ovaj meč ništa odlučiti, a momci su veoma motivisani, tako da im neću nametati dodatni pritisak. Međutim, bitno je da se krene pozitivnim rezultatom, jer to podiže atmosferu u i oko reprezentacije. Želimo pozitivnu energiju od starta", istakao je Radulović.

Crna Gora je prethodnih deset premijernih mečeva u takmičarskim ciklusima završila pozitivnim rezultatom, odnosno nije izgubila nijedan.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

"Podatak koji je lijepo čuti, ali ne mora ništa da znači. Svaki meč je priča za sebe", poručio je Radulović.

Bugarska je selekcija koja je nekada bila jaka istočnoevropska fudbalska sila, ali koja od 2004. godine nije bila ni blizu velikog takmičenja.

Nema ni asove poput legendarnog Hrista Stoičkova, velikog Dimitra Berbatova, pa i Lečkova, Stilijana Petrova... Ali, ova, prilično nova generacija, koju vodi Mladen Krstajić ima timski duh, istakao je Radulović.

"Očekuje nas izuzetno zahtjevna utakmica. Bugarska ima mlad, poletan tim, dobili su novu energiju sa novim selektorom. Momci koji su sada u timu donijeli su kolektivnu igru, jaki su i složni kao grupa, agresivni su i na to moramo da odgovorimo. Trebaju nam hrabrost, čvrstina u duelima, moramo da igramo muški", rekao je Radulović i naglasio:

"Izuzetno cijenim bugarski fudbal, Bugarska je bila četvrta na svijetu, dala je mnogo vrhunskih fudbalera. Zbog svega toga - i tradicije i aktuelnog trenutka - apsolutno ne mislim da je ovo najlakše gostovanje".

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Radulović je prvog dana priprema kazao da njegov tim želi da pokuša da se nametne na terenu, a ne da bude bojažljiv i rezervisan, kao što je često bio slučaj u prethodna dva ciklusa...

"premamo se da od prvog minuta nametnemo naš stil igre, da iskažemo individualni i kolektivni kvalitet u koji bezrezervno vjerujem. Takođe, ne smije da se dogodi to što se događalo u nekim prethodnim, važnim mečevima da, recimo, ne dobijemo žuti karton, da nam fali žustrine i agresivnosti. Na to moramo da obratimo posebnu pažnju".

Poslije dugo vremena, crnogorski tim nije desetkovan povredama i izostancima. Nije ni kompletan, ali kako je znalo da bude - izostanci trojice igrača, Jankovića, Šarkića i Đurđevića - "podnošljiv" su hendikep.

Izbor igrača je veoma važan, jer Crnu Goru u ponedjeljak čeka drugi, emotivno, a i fudbalski, još teži meč.

"Mora se praviti strategija kad se igraju dva meča u ovako kratkom periodu. Dobro je što su lideri ekipe sa nama, to nam daje dodatni optimizam i podiže atmosferu. Međutim, fokus je na Bugarsku, poslije toga ćemo razmišljati o drugoj utakmici", zaključio je Radulović.

Bonus video: