Vijesti u Razgradu: Krstovićev golgeterski instinkt i Savićeva "ratnička" intervencija za veliku pobjedu

Uz majstorstvo Stevana Jovetića i agilnost Vladimira Jovovića, koji su ušli na poluvremenu, Crna Gora pobijedila Bugarsku (1:0) i odlično otvorila kvalifikacije za EP

28772 pregleda 15 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora je ostvarila rezultat iz snova na startu kvalifikacija za Euro 2024, pobijedila Bugarsku u Razgradu 1:0 i na najbolji način najavila veliki meč u ponedjeljak u Podgorici protiv Srbije.

Nikola Krstović je donio, a Stefan Savić spasao pobjedu - Krstović je postigao jedini gol, a kapiten u 90. minutu na gol-liniji zaustavio loptu nakon šuta Despodova i spriječio izjednačenje, koje bi, nakon svega viđenog, bilo i nezasluženo i šokantno.

”Sokoli” možda nisu nadigrali rivala, ali su bili mnogo konkretniji i opasniji, imali više prilika, samo u finišu poluvremena čak četiri, nakon gola i nekoliko opasnih situacija iz kojih su mogli da riješe meč, da bi na kraju Savićeva “ratnička” intervencija, ipak, bila presudna koliko i akcija iz koje je pao jedini gol, a koja je bila - perfektna.

U 70. minutu Jovović i Jovetić, koji su ušli na poluvremenu, duplim pasom su izbacili odbranu Bugara, a Krstović pogodio prvi put u dresu seniorske selekcije.

Fudbaleri Crne Gore, Nikola Krstović
foto: FSCG

Nakon rezervisanih 25 minuta, u kojima je Crna Gora imala problem kako da smiri igru i reaguje na agresivnost rivala na prilično brzom terenu Ludogoreca, Bugarska je dobila šansu da povede, na, čini se, jedini način na koji je i mogla da ugrozi gol.

Savićević je izgubio loptu tamo gdje lopta ne smije da se izgubi, slično kao protiv BIH u Zenici, u Ligi nacija, Despodov je lansirao Grueva, ali je Mijatović nezgodan udarac u bliži ugao sa desetak metara iskosa da lijeve strane odbio nogom. I VAR je u toj situaciji reagovao, čekala se odluka da li je Šćekić prilikom uklizavanja faulirao Grueva - srećom, sudija Agajev nije ni morao da gleda snimak.

Bugari su u tom periodu još jednom bili opasni. Nakon nove greške na sredini terena i faula u opasnoj zoni, Krastev je ubacio, a Delev sa druge stative prebacio prečku udarcem glavom.

Postojala je opasnost da će domaćin iskoristiti loš momenat crnogorskog tima, ali nije uspio da stvori veći pritisak, da bi u finišu prvog poluvremena, za samo četiri minuta, “sokoli” imali četiri gol-situacije.

Hakšabanovićev udarac sa 17-18 metara zakačio je Antov i umalo skrenuo loptu u gol, a zatim je na scenu stupio golman Naumov.

Prvo je briljantnom paradom zaustavio Savićev šut glavom nakon kornera, zatim i Marušićev u situaciji jedan na jedan, pa odbranio Savićevićev sa 20-ak metara.

Fudbaleri Crne Gore
foto: FSCG

Na poluvremenu je selektor Radulović, koji nije mogao da vodi tim sa klupe zbog kazne isključenja u prethodnom zvaničnom meču protiv Finske, odlučio da mijenja - Jovetić je ušao umjesto Bakića, a neočekivano je prilično opasnog Hakšabanovića zamijenio Jovović. Ispostavilo se da su izmjene bile - dobitne.

Crna Gora je izašla otvorenije u nastavku, ali je domaćin to umalo iskoristio, kada je Despodov u 52. minutu pobjegao odbrani i dobro tukao, zamalo preko gola sa ivice šesnaesterca.

Naš tim je nakon te opasnosti kontrolisao dešavanja na terenu, a vidjelo se da prostora da se uradi nešto više pred golom rivala i te kako ima.

I u 70. minutu je stigao trenutak odluke, u kreaciji Jovovića i Jovetića, a realizaciji Krstovića, koji je “ugrabio” da postigne gol prije izmjene - bio je to njegov posljednji dodir sa loptom, Osmajić je već čekao da ga zamijeni.

Upravo je Osmajić imao dosta prostora da otkloni dileme oko pobjednika, ali se, ipak, ušlo u uzbudljiv finiš, u kome je u heroja izrastao Savić, odbranovši na gol-liniji udarac Ruseva.

Fudbaleri Crne Gore
foto: FSCG

BUGARSKA - CRNA GORA 0:1

Razgrad - Huvefarma arena. Kapacitet: 10.243. Sudija: Alijar Agajev (Azerbejdžan). Strijelac: Krstović u 70. minutu. Žuti karton: Savić (Crna Gora).

Bugarska: Naumov - Gruev, Hristov, Antov - Petrov (59. Karabelijov), Krastev (77. Kirilov), Jordanov (85. Rusev), Stojanov, Ilijan Ilijev (59. Nikola Ilijev) - Delev (85. Petkov), Despodov.

Crna Gora: Mijatović - Vešović, Savić, Vujačić, Radunović - Šćekić, Bakić (46. Jovetić) - Marušić (83. Mugoša), Savićević, Hakšabanović (46. Jovović, 79. Lončar) - Krstović (71. Osmajić).

Bonus video: