Sporim ritmom do titule: Šampion sa najmanjim brojem bodova do sada

Budućnost će od 27. do 30. juna na Islandu igrati pretkvalifikacioni turnir Lige šampiona sa domaćim Brejdablikom, Eskaladesom iz Andore i ekipom Tre Pene iz San Marina

14636 pregleda 20 reakcija 8 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Budućnost je osvojila šestu titulu prvaka u samostalnoj Crnoj Gori i opet se izdvojila na vrhu liste najtrofejnijih crnogorskih klubova. Sutjeska je ostala na pet...

Zasluženo su Podgoričani odbranili tron, jer ekipa koja je se nakon 36 kola - 36 "filtera", nađe na prvom mjestu - zaslužila je da podigne pehar, ma kako odigrala sezonu.

Presudili su međusobni dueli sa Sutjeskom - dvije pobjede i dva remija u mečevima sa najvećim rivalom su na kraju napravili razliku, jer se četvrti put u 17 sezona u samostalnoj Crnoj Gori dogodilo da dva ili više timova imaju jednak broj bodova u vrhu.

Ovoga puta po 70, koliko su osvojili Budućnost i drugoplasirana Sutjeska - što je najmanji broj bodova koje je osvojio šampion otkada se prvenstvo igra četvorokružno, sa 36 kola.

Možda upravo i taj detalj najbolje pokazuje kakav se fudbal ove sezone igrao na crnogorskim terenima - Budućnost se na kraju, gotovo puževim korakom, nakon šokantnog poraza od Jezera prije četiri dana, dovukla do titule, minimalnom pobjedom protiv Mornara u Baru, gdje je takođe morala da "preživi" nekoliko velikih šansi domaćina u prvom poluvremenu.

Ovo je ujedno sezona u kojoj je šampion izgubio najviše bodova do sada u duelima sa ostalim timovima.

Budućnost i Sutjeska prosječno su osvajali 1,94 bodova po meču - dakle, gubili su više od boda po utakmici, što se nije dogodilo ni kada je liga - od 2006. do 2017. godine, imala deset klubova.

Pamti se najujednačenija sezona 2007/2008. kada su tri tima - Budućnost, Mogren i Zeta završila na vrhu sa po 66 bodova - ali su i tada prosječno osvajali više - dva boda po utakmici.

Za poređenje, Budućnost je u sezoni 2019/2020, prekinutoj zbog koronavisa, osvojila tri boda više nego ove (73 naspram 70), iako je tada odigrala - pet utakmica manje.

Fudbal kakav je ove sezone igrao novi crnogorski šampion (ista konstatacija bi važila i da je prvak Sutjeska) ne obećava pred predstojeća, vrlo specifična evropska iskušenja.

Crnogorski klupski fudbal dovoljno je degradiran činjenicom da će naš prvak prvi put predstojećeg ljeta igrati pretkvalifikacioni turnir za Ligu šampiona, sa šampionima još tri najslabije rangirane zemlje (takozvane kvalifikacije za kvalifikacije), a Budućnost će morati na Island, i to već 27. juna.

Tamo je u polufinalu čekaju prvak Andore Eskaldes ili šampion San Marina Tre Pene, a u eventualnom finalu, najvjerovatnije - domaći Brejdablik, tim koji je eliminisao Podgoričane u kvalifikacijama za Ligu konferencija prošle sezone.

Bonus video: