Ada Hegerberg, istorijska dobitnica Zlatne lopte: Elegantni buntovnik

"Frans fudbal", ugledni pariski magazin, odlučio je da od ove godine ustanovi i žensku "Zlatnu loptu”"- i pridoda je muškoj nagradi, staroj 62 godine, vjerovatno najprestižnijem individualnom priznanju u svijetu sporta. Dobila ga je fudbalerka koja ima 23 godine, a već je osvojila tri Lige šampiona. Igra za francuski Lion, minule sezone je srušila rekord po broju golova u jednoj sezoni LŠ (33 na 21 meču)
76 pregleda 1 komentar(a)
Ada Hegerberg, Foto: Reuters
Ada Hegerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2018. 17:10h

Ispisala je istoriju, bila je prva u jednom veličanstvenom događaju, ali se svijet neočekivano fokusirao na nešto sasvim drugo. Pitanje nije bilo vezano za njen talenat, za ono što najbolje zna da radi. Nije bilo vezano ni za broj golova koje je postigla, ni za broj trofeja koje je osvojila.

Umjesto toga, na blještavoj sceni pariske Grand palate morala je da odgovara na pitanje "zna li da tverkuje"!?

Tako je biti najbolja fudbalerka na svijetu, prva, istrojska dobitnica Zlatne lopte "Frans fudbala".

Ada Hegerberg, 23-godišnja Norvežanka iz Moldea, je valjda posljednja osoba kojoj treba da postavljate takva i slična pitanja. Francuski di-džej Martin Solveig, voditelj programa, optužen je za seksizam (tverkovanje - zavodljiv ples uz kostantno njihanje zadnjicom) i ko zna za šta još, a iako je Ada, uz elegantno "ne" na bini, nakon ceremonije prokomentarisala da nije previše potrešena - to su stvari protiv kojih se bori od početka karijere.

"Naravno da sam očekivala pitanje o fudbalu, o tome kako se osjećam, šta znači biti prvi ženski dobitnik Zlatne lopte, ali nema veze - srećna sam što sam dobila ovo priznanje, što sam prva u nečemu što će postati tradicija. A to šta se piše i priča po društvenim mrežama, ne zanima me ", kazala je Ada.

"Frans fudbal", ugledni pariski magazin, odlučio je da od ove godine ustanovi i žensku "Zlatnu loptu”"- i pridoda je muškoj nagradi, staroj 62 godine, vjerovatno najprestižnijem individualnom priznanju u svijetu sporta. Dobila ga je fudbalerka koja ima 23 godine, a već je osvojila tri Lige šampiona. Igra za francuski Lion, minule sezone je srušila rekord po broju golova u jednoj sezoni LŠ (33 na 21 meču).

Iako su pred Adom najbolje fudbalske godine, ona je veoma blizu impozantnog ostvarenja - 300 golova u seniorskoj karijeri.

Čudno, ali u neku ruku i prirodno sa njenim buntovničkim duhom, tek - prva dobitnica Zlatne lopte vjerovatno neće igrati na SP za žene, koje se održava 2019. u Francuskoj.

Još 2017. godine povukla se iz reprezentacije Norveške, na neodređeno vrijeme, nezadovoljna kako se ženski fudbal tretira u njenoj zemlji. Sedam mjeseci prije ženskog Mundijala još nije opozvala svoju odluku.

"To je mračna strana fudbalske karijere", navela je Ada. Nije pomoglo ni to što je Fudbalski savez Norveške 2017. godine izjednačila primanja za mušakrce i žene u fudbalu, kao prva federacija koja je to uradila u istoriji.

"Nije sve u novcu. U pitanju su pripreme, akcija, profesionalizam, neke ključne tačke koje su uticale na moju odluku", navela je Ada.

Mundijal se bliži, a FS Norveške se nadaju da će Ada Hegerbeg promijeniti svoju odluku, te da će imati najbolju igračicu na raspolaganju.

Posebno zbog toga što je upravo ona, kada je 2014. stigla u Francusku, istakla da je imala sreću što je odrasla u Norveškoj:

"U mojoj zemlji muškarci i žene imaju jednake šanse da uspiju", kazala je tada.

Kao najveću podršku u životu, Ada ističe svoju majku.

A ona s ponosom naglašava kako je njena kćerka "spremna da žrtvuje svoju karijeru kako bi naredne generacije fudbalerki imale veće šanse za uspjeh".

Bonus video: