Alarmantno i haotično - Španija je nespremna dočekala virus

Vezista Levantea i crnogorski reprezentativac Nikola Vukčević o dramatičnoj situaciji na Pirinejima
2314 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Vukčević u dresu Levantea
Nikola Vukčević u dresu Levantea

Valensija, jedan od većih Španskih gradova - takođe je pogođen pandemijom koronavirusa.

Crnogorski fudbalski reprezentativac Nikola Vukčević 15. dan je u kućnom karantinu - situacija u Španiji, je haotična, kaže fudbaler Levantea.

- Stanje u Španiji je krajnje alarmantno i haotično. Prethodnih četiri, pet dana zabilježen je najveći porast zaraženih od koronavirusa, trenutno je zaraženo preko 72 hiljade a preminulo preko pet hiljada - to je definitvno pokazatelj da je Španija nespremno dočekala ovaj virus i trenutno, vodi najveću bitku da sačuva svoje građane - kazao je Vukčević za TV Vijesti.

Vlada Španije je uvela vanredno stanje. Broj umrlih, zaraženih raste svaki dan - strah je prekrio Pirinejsko poluostrvo...

- Strah postoji. Svaki dan ga je sve više i više, što je logično samim tim jer se povećava broj zaraženih i preminulih pa je i strah veći među građanima. Od kada je uvedeno vanredno stanje prije dvije nedjelje, građani striktno poštuju sve mjere koje je uvela Vlada - zabranjena su sva kretanja, osim odlazaka u apoteku i prodavnicu, priča Vukčević.

I Crna Gora je pogođena pandemijom: rođeni Podgoričanin prati dešavanja u domovini, a građane je pozvao da ostanu u svojim kućama...

- Svakodnevno pratim situaciju u Crnoj Gori. Trenutno je situacija zadovoljavajuća jer nije velik broj zaraženih i preminulih. Vlada Crne Gore i ministarstvo zdravlja su odradili odličan posao. Na vrijeme su uveli mjere u borbi protiv koronavirusa i sada je na građanima da ispune te zadatke. Apelujem na sve građane Crne Gore da ostanu kući, da se pridržavaju svih mjera koje su izrečene - kako bi zaštili naše starije građane a samim tim i olakšali posao našim medicinskim radnicima, kojima dugujemo neizmjernu zahvalnost za svu borbu prethodnih dana - kazao je Vukčević.

Španska La liga je prekinuta - ne zna se tačno kada bi jedno od najpopularnijih fudbalskih takmičenja na svijetu moglo biti nastavljeno.

U trenutku prekida šampionata Levante je ostao u drugom djelu tabele, trenutno je 13. tim La Lige...

- Niko ne razmišlja o fudbalu, o sportu uopšte. Postoji više opcija o nastavku šampionata. Međutim, isuviše je rano da se priča o tome. Sva pažnja usmjerena je u borbi protiv pandemije i svi razmišljamo da iz ove situacije izađemo kao pobjednici - kazao je Vukčević.

Levante, kao i većinu klubova La lige, srećom je mimoišla pandemija. Igrači su u karantinu, striktno poštuju nova, nametnutna životna pravila...

- Što se tiče konkretno Levantea, prije 15 dana, kada je počeo karantin, svi smo uradili testove na koronavirus i svi testovi su srećom bili negativni - rekao je Vukčević.

Dvadesetosmogodišnji Podgoričani je u Levante stigao prije dvije godine iz Brage. Najskuplji igrač u istoriji kluba, koji je za njega tada platio obeštećenje od 8,9 miliona eura.

Bonus video: