Alijanc Arena rasprodata skoro 10 godina!

Bavarski klub je, naime, u posljednjih 173 utakmice igrao kod kuće a da na tribinama nije bilo nijednog slobodnog mjesta.
111 pregleda 0 komentar(a)
Alijanc arena, Foto: Reuters
Alijanc arena, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2017. 17:04h

Stadion rasprodat, bez obzira na ime protivnika - Bajern iz Minhena je na vrhu liste klubova čiji su stadioni najbolje popunjeni na fudbalskim utakmicama.

Alijanc Arena je, naime, ove sezone, na svakom meču Bundeslige, bila popunjena do posljednjeg mjesta. I ne samo ove sezone, već u posljednjih skoro 10 godina! Da pozavidi svaki klub na svijetu...

Ovo je analiza "Transfermarketa", koja je u obzir uzela pet najjačih evropskih fudbalskih liga.

Bavarski klub je, naime, u posljednjih 173 utakmice igrao kod kuće a da na tribinama nije bilo nijednog slobodnog mjesta.

Da bi se NA aLIJANC aRENI našla utakmica sa ponekim slobodnim mjestom, treba se vratiti na 30. jun 2007. godine!

Interesantno, na listi najpopunjenijih svjetskih stadiona na drugom mjestu je još jedan klub iz Bundeslige - Frajburg, čije mečeve ove sezone, prosječno, gleda 23.942 gledaoca, što je 99,76 posto popunjenosti stadiona.

Treće mjesto zauzima Čelsi, čiji je Stamford Bridž ove sezone bio 99,75 posto popunjen.

O značaju da klubovi imaju svoje stadione govori i to da je sedam klubova iz Premijer lige na listi prvih 10.

Osim Bajerna i Frajburga, Bundesligu predstavlja još i Keln.

Primjera radi, jedini italijanski klub među 25 sa najposjećenijim stadionima u pet najjačih liga je Juventus, koji sa 39.963 gledalaca ima 96,4 posto popunjenosti na svakoj utakmici ove sezone u Seriji A.

Po procentu popunjenosti stadiona, mnogo gore stoje Real i Barselona.

Real prosječno gleda 68.446 gledalaca, odnosno 80.1 posto od maksimalnog kapaciteta, dok Barselona na Kamp Nou, najvećem evropskom stadionu sa kapacitetom od 99.354 mjesta, ima prosječnu popunjenost od 78.5 posto.

Bonus video: