Američki senatori ponovo traže da se "Putinovom režimu" oduzme Mundijal

"Sa ciljem da se kriza u Ukrajini trajno riješi, snažno ohrabrujemo Fifu da Putinovom režimu oduzme privilegiju da organizuje Svjetsko prvenstvo i da obavi pripreme da se domaćinstvo dodijeli nekoj drugoj državi", navodi se u pismu
2 komentar(a)
Rusija 2018, Foto: Reuters
Rusija 2018, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2017. 19:34h

Grupa od 13 američkih senatora uputila je pismo čelnicima FIFA od kojih traži da se Rusiji oduzme domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu naredne godine.

Kao razlog su naveli "miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Ukrajine".

"Sa ciljem da se kriza u Ukrajini trajno riješi, snažno ohrabrujemo Fifu da Putinovom režimu oduzme privilegiju da organizuje Svjetsko prvenstvo i da obavi pripreme da se domaćinstvo dodijeli nekoj drugoj državi", navodi se u pismu.

"S obzirom na rusko nasilje na teritorijalni integritet Ukrajine, sa poštovanjem tražimo da organizujete vanredni Kongres FIFA na kome biste razmotrili oduzimanje privilegije Rusiji da organizuje Svjetsko prvenstvo. Dodjeljivanje organizacije ovakvog takmičenja jača reputaciju Putinovog režima", navodi se u pismu.

"Nedopustivo je da 40 država, članica FIFA, od kojih je više od polovina učestvovala na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, uvodi sankcije Rusije, a da FIFA ni ne razmatra mogućnost da svojim članicama dozvoli glasanje o tome da li bi Svjetsko prvenstvo trebalo da organizuje zemlja koja poštuje i dijeli principe FIFA i međunarodnog prava", zaključuje se u pismu.

Ovo nije prvi put da iz SAD dolaze zahtjevi da se Rusiji oduzme organizacija Mundijala, ali su čelnici FIFA u svakoj prilici isticali da je sport iznad politike.

Bonus video: