Amsterdam u plavom: Ivanović donio Čelziju novi evropski trofej!

Benfika izgubila drugi trofej u sudijskoj nadoknadi u samo četiri dana: u petak im presudio Porto, večeras Čelzi. Englezi objedinili evropske krune
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 22:07h

Tačno deset dana Čelzi će u vitrinama imati dva najvrednija evropska trofeja - nakon Lige šampiona prošle sezone, fudbaleri londonskog kluba podarili su navijačima i ruskom gazdi Romanu Abramoviću i pehar pobjednika Lige Evrope.

Kada se odigra finale Lige šampiona na “Vembliju” 25. maja, u vitrinama “Stemord bridža” ostaće samo jedan evropski pehar, ali Čelzi će svejedno slaviti - odlazećeg i omraženog trenera Rafu Benitesa, terminatora Fernanda Toresa, a najviše od svih nebeskog letača Branislava Ivanovića, koji je slomio srca navijača Benfike spektakularnim golom u trećem minutu sudijske nadoknade.

Dok klub iz zapadnog Londona slaže evropske pehare, “orlovi” se kandiduju za najbaksuzniji evropski tim godine. U samo četiri dana izabranici Žorža Žesuša izgubili su dva velika trofeja u sudijskoj nadoknadi: u subotu veče u prvenstvu protiv Porta, sinoć u Ligi Evrope protiv Čelzija. Oba puta su poraženi sa 2:1, oba put je Žesuš bio na koljenima, oba puta su tekle suze...

Čelzi je dobio finale u kojem nije blistao, Benfika je čak i igrala bolji fudbal, naročito u prvom poluvremenu, ali trijumf Engleza nije nezaslužen. Makar zbog prečke Frenka Lamparda, fantastičnim šutem sa 25 metara, samo četiri minuta prije Ivanovićevog gola.

Benites odlazi, prepušta stolicu Žozeu Murinju, a ima li ljepšeg oproštaja od evropskog trofeja...

"Sve čestitke igračima, svakom od njih pojedinačno, i onima koji nisu igrali. Radili su naporno cijele sezone da bi dočekali ovaj trenutak. Ponosan sam, zaista sam ponosan", izjavio je Benites.

Fernando Tores probio se kao šilo kroz odbranu Benfike u 59. minutu za šesti gol na devet mečeva Lige Evrope ove sezone. Portugalci, koji su do tada igrali bolji fudbal, bili su u nokdaunu...

"Toliko smo željeli ovaj trofej...", komentarisao je Tores.

Bolju igru iz prvog dijela Benfika je naplatila u 68. minutu, kada je Oskar Kardoso izjednačio iz penala (Aspilikueta igrao rukom).

"Igrali smo odlično, bili smo bolji od njih. Ali, bolji tim nije pobijedio", očajavao je Nemanja Matić, vezista Benfike.

Meč je putovao ka produžecima, ali tako nije mislio Ivanović, koji je preletio odbranu Čelzija i nestvarnim udarcem glavom pogodio suprotni ugao gola Artura.

"Osjećaj je nevjerovatan. Benfika je bila dobra, ali zaslužili smo ovo", izjavio je Ivanović.

Amsterdam je sinoć bio ofarban u plavo.

Rezultat:

Benfika - Čelzi 1:2

Kardoso (penal) 68 - Tores 60, Ivanović 90+3

Galerija

Bonus video: