Analiza rivala Budućnosti iz ugla bivšeg igrača, Raičević: Za Zarju je Liga Evrope spas i način da preživi

Mirko Raičević, nekadašnji kapiten Budućnosti, nosio je prije 10 godina dres kluba koji će sjutra gostovati pod Goricom u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (četvrtak, 20.45)
3616 pregleda 2 komentar(a)
Sa treninga fudbalera Zarje, Foto: Zarya-lugansk.com/
Sa treninga fudbalera Zarje, Foto: Zarya-lugansk.com/
Ažurirano: 24.07.2019. 17:53h

Zarja sada i Zarja prije deceniju, 2009. godine - kakva je razlika?

Mirko Raičević, nekadašnji kapiten Budućnosti, sada fudbaler OFK Titograda, nosio je 12 mjeseci dres tima iz Luganjska, sjutrašnjeg protivnika „plavih” u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. I ostavio je trag - odigrao 29 mečeva u ukrajinskoj ligi, postigao dva gola...

- Glavna je razlika što se, u odnosu na moj period, promijenio vlasnik. Došao je novi, koji je počeo puno da ulaže, pa je Zarja postala poznata i u širim evropskim okvirima, nekoliko puta je igrala grupnu fazu Ligu Evrope - kaže Raičević.

Ulaganja, međutim, nisu kao prije nekoliko godina...

- Zbog rata Ukrajine i Rusije klub je morao da se preseli iz Luganjska u Zaporožje, maltene je „izbjeglica”. Plaća stadion, plaća hotel, predsjednik kluba zbog svih ti stvari vjerovatno nema više toliko novca, pa se i manje ulaže - dodaje nekadašnji crnogorski reprezentativac.

Uprkos tome, Zarja cilja Ligu Evrope, uglavnom s domaćim fudbalerima.

- To je jedan od načina da preživi, plasman u Ligu Evrope došao bi joj kao spas. S manje ulaganja nego ranije, klub je osuđen na svoje igrače. Ima sjajnu školu, u prošlosti je Zarja usko sarađivala i sa Šahtjorom, pa je većina igrača prošla školu tima iz Donjecka. Ni to, međutim, nije dovoljno, ne mogu da proizvedu baš toliko igrača za potrebe provog tima, pa su pojačali skautsku službu. Uglavnom, snalaze se u teškim okolnostima, ali guraju, opstaju, i dalje su jedan od boljih ukrajinskih klubova, žele u Ligu Evrope.

Iz perioda kada je Raičević igrao, prije 10 godina, ovo je, logično, i igrački nova Zarja.

- Sada je u timu samo jedan igrač iz mog perioda - Mikita Kamenjuka, ima 34 godine, legenda je kluba.

Raičević prati kako igra njegov bivši klub, kakve ima fudbalere...

- Vratio se Dmitro Komčenovski, dobar vezni fudbaler, koji je igrao u Španiji (Ponferadina), Poljskoj, Rusiji... Napadač Pilip Budkivski, izuzetno visok, čini mi se čak 194 centimatara, bio je u Anžiju, Sošou, Kortrajku... Odličan igrač, iako nije dao mnogo golova prošle sezone. Imaju i dva visoka, stamena štopera - u svakom slučaju, solidna ekipa - kaže Raičević.

- Adut im je i trener, Viktor Skripnjik, koji jeste Ukrajinac, ali je već 20 godina u inostranstvu, dugo je igrao za Verder, čak je bio i trener tima iz Bremena. Mislim da će Zarja s njim igrati dobar fudbal.

Kolike su, u takvim okolnostima, šanse Budućnosti?

- Budućnost, naravno, ima šansu, posebno zbog toga što je sam početak sezone. Budućnost je već odigrala dva takmičarska meča i na planu uigranosti je korak ispred Zarje. To je karta na koju treba da igra. Prednost Zarje je to što ima više evropskog iskustva, što igra bolju ligu i što ekipa zna da igra na rezultat. Zato je važno da Budućnost ne srlja u prvom meču, pa neka bude i 0:0, ostaje šansa u revanšu - navodi Raičević.

A u revašu - Zarja će igrati u Zaporožju, a ne u svom Luganjsku.

- Mislim da to više i nije hendikep za Zarju, koja je navikla da igra tu, ima i svoju grupu navijača koja je stalno prati. Zato je prednost Budućnosti - publika u prvom meču, naveo je nekadašnji ljubimac navijača podgoričkog tima.

3 eura cijena je ulaznice za meč 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona Budućnost - Zarja, i to za obje tribine - zapadnu i istočnu.

Karte će se prodavati isključivo na šalterima SC „Morača”, danas od 9 do 14 i 18 do 21 sat, kao i sjutra, na dan meča od 10 do 20.45 sati

Bonus video: