Andreacoli: Znam šta mi je činiti, kako i sa kim

"Sebi sam postavio određene ciljeve, o kojima ne želim da govorim u ovom trenutku, ali znam sa kim želim da ih ostvarim”, rekao je Andreacoli
0 komentar(a)
Aurelio Andreacoli, Foto: Asroma.it
Aurelio Andreacoli, Foto: Asroma.it
Ažurirano: 06.02.2013. 17:53h

Novi trener Rome Aurelio Andreacoli, koji je u subotu naslijedio smijenjenog Zdenjeka Zemana (prvi smijenjeni trener Rome od Karlosa Bjankija 1997. godine, od kada su treneri sa klupe “vučice” odlazili svojom voljom (ostavkom), ili nakon isteka ugovora), ističe da kod njega nema zabrinutosti zbog novog preuzetog posla, nakon što je godinama bio u stručnom štabu Rome.

“Naprotiv, toliko sam motivisan da sam možda i nesvjestan svega. Znam tačno šta mi je činiti, kako to da uradim i sa kojim igračima. Sebi sam postavio određene ciljeve, o kojima ne želim da govorim u ovom trenutku, ali znam sa kim želim da ih ostvarim. Znam da imam klub koji me podržava, zato nisam zabrinut”, rekao je Andreacoli, u prvom u svom intervjuu u ulozi trenera Rome.

Bivši pomoćni trener Lućana Spaletija, koji ga je i doveo u Romu prije osam godina (zajedno su “izmislili” igru bez klasičnih špiceva, formaciju 4-2-3-1, sa isturenim Totijem, u vrijeme kada su napadači “vučice” bili povrijeđeni, kada je Roma igrala najljepši fudbal u Seriji A, jedan od najljepših u Evropi), ističe da je ponosan zbog dobieje šanse.

“Uživam u ovoj prilici, i zbog entuzijazma sa kojim mi je klub povjerio ovaj zadatak. Toliko me posla čeka da nemam vremena da gubim energiju i vrijeme na negativne osjećaje i brigu. Kada sam dobio poziv, nijesam trebao ni puno da razmišljam”, kaže trener koji dobro poznaje Romu, ambijent Trigorie (trening centar rimskog kluba).

“U tom ambijentu sa zadovoljstvom živim i radim 24 asa svaki dan, u Trigoriji spavam već osam godina. I sa sigurnošću znam šta treba da radim”, ističe Andreacoli.

Andreacoli kaže da će raditi bez osjećaja da je prelazno rješenje.

“Ja razmišljam kao da ću za tri godine biti prvi trener Rome. Radim za budućnost ovog kluba, ne da budem fenomen u nedjeljnoj utakmici, iako je odmah važno ostrvariti pozitivan rezultat, koji će nam dati veću energiju za naredni period. Želim da napravim osnovu koju će klub moći da iskoristi na pravi način, sa mnom ili nekim drugim trenerom. Sve ćemo, dakle, raditi u interesu ekipe. Ko to ne bude radio, neće biti u timu”, upozorava Andreacoli.

Nakno serije loših rezultata u posljednje vrijeme, navijači Rome očekuju preokret.

“Niko nema takvu publiku kao Roma, vremenom sam to shvatio. Ako navijačima stavimo do znanja da ćemo uvijek davati maksimum, oni će nas podržavati. Igrači će na terenu morati da opravdaju dres koji nose, koji u meni izaziva veliku drhtavicu.

Andreacoli je odmah najavio bitnu izmjenu u radu u odnosu na Zemana.

“Nećemo više trenirati dva puta dnevno, jer ne vjerujem da je to korisno. Generalno, radićemo prijepodne od 11 časova, u to vrijeme se izbjegava i veliki saobraćajni kolaps u Rimu. To nije bila želja igrača. Ja želim da oni imaju i slobodnog vremena, da ga provedu sa porodicom, što će im koristiti na psihološkom planu, zbog čega očekujem da budu više na raspolaganju. Međutim, biću beskompromisan što se tiče pravila. Biće ih malo, ali će biti rigidna. Moraću da nađem načina da ih poštuju, jer ne želim nikoga da kontrolišem. U svlačionici Rome su igrači koji su voljni rada i profesionalci, nikako polukriminalci”, rekao je Andreacoli.

Toti kao Koloseum

Andreacoli je, naravno, poseban razgovor obavio sa ikonom kluba, kapitenom Franćeskom Totijem.

“Rekao sam mu da je on kao Koloseum, koji se ne ispalti srušiti da bi se na tom mjestu napravio megamarket. Zato će Toti imati nevjerovatan značaj, biće prvi koji će mi pomoći u radu”, kaže Andreacoli, koji je za prvog pomoćnika izabrao Roberta Mucija, između ostalih bivšeg napadača Rome, koji je radio sa mlađim kategorijama u klubu.

“Uzeo sam ga za pomoćnika jer je odličan trener, ali i mirna, skromna osoba. Meni se dopadaju ljudi koji se ne ističu glasom, već koji misle na rad i sopstveni posao”, dodao je Andreacoli.

Bonus video: